Regulament nou pentru ambalajele de plastic
Începând cu 1 ianuarie 2030, un nou regulament european privind ambalajele și gestionarea deșeurilor va interzice utilizarea ambalajelor de plastic de unică folosință pentru promoțiile de tipul „două la preț de unul”.
Astfel, ambalajele din plastic gros, folosite pentru a grupa produse precum sticle, doze sau caserole, vor dispărea de pe piață.
Acestea includ foliile de colaționare sau termoretractabile, utilizate pentru a vinde mai multe produse împachetate într-un singur pachet, pentru a oferi un preț mai avantajos. Regulamentul permite însă excepții pentru ambalajele necesare manipulării, cum ar fi cele pentru produse fragile sau perisabile.
Alternativa pentru înlocuirea plasticului
O alternativă recomandată pentru înlocuirea plasticului ar fi utilizarea ambalajelor din carton, deja utilizate pentru produsele de dimensiuni mici, precum iaurturile sau sticlele de 0,33 litri.
În plus, de la aceeași dată, producătorii și retailerii vor fi obligați să asigure că cel puțin 10% din ambalajele grupate sub formă de cutii sunt reutilizabile, în cadrul unui sistem de reutilizare, cu excepția ambalajelor de carton.
Reguli noi pentru vânzarea fructelor și legumelor
De asemenea, regulamentul interzice introducerea pe piață a plaselelor, sacilor, pungilor și recipientelor din plastic de unică folosință pentru fructele și legumele preambalate cu o greutate mai mică de 1,5 kg.
Statele membre ale UE vor putea aplica excepții în anumite condiții, cum ar fi protejarea produselor împotriva deteriorării sau pierderii de apă.
Scopul acestor măsuri este reducerea generării de deșeuri prin utilizarea eficientă a resurselor și reducerea impactului asupra mediului.
Operatorii economici vor trebui să adopte soluții inovative pentru a minimiza ambalajele, inclusiv prin vânzări în vrac sau prin trecerea la ambalaje reutilizabile.
Ambalajele trebuie reduse. Care sunt normele UE
În luna aprilie a anului trecut, Parlamentul European a adoptat noi măsuri pentru a face ambalajele mai sustenabile și pentru a reduce cantitatea deșeurilor de ambalaje din UE.
Uniunea Europeană a ajuns la un acord preliminar cu Consiliul pentru a stabili norme ce vizează diminuarea ambalajelor, cu obiective clare de reducere progresivă: 5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040.
Pentru a combate risipa de ambalaje inutile, reglementările propun ca spațiul neutilizat din ambalajele colective sau cele destinate transportului și comerțului online să nu depășească 50%.
De asemenea, producătorii și importatorii vor fi obligați să optimizeze greutatea și volumul ambalajelor, asigurându-se că acestea sunt reduse la nivelul minim necesar.