De la 1 iulie 2024, importurile de cereale din Rusia și Belarus sunt taxate cu circa 100 de euro/tonă

Lună nouă, taxe noi. De la 1 iulie 2024, a intrat în vigoare taxa aplicată cerealelor provenite din Rusia și Belarus. În cuantum de circa 100 de euro pe tonă, taxa face necompetitive cantitățile obținute de fermierii ruși și de agricultorii belaruși.

Dacă pe piața mondială se vorbește despre o scădere de preț la cerealele din Rusia, pe piața europeană importurile rusești au devenit prohibitive în comparație cu producțiile naționale și cu cele din Ucraina. Astfel, de la 1 iulie 2024, importurile de cereale din Rusia și din Belarus sunt taxate cu circa 100 de euro pe tonă.

Preţurile pentru grâul din Rusia au coborât sub cele pentru grâul din alte state, în condiţiile în care vremea călduroasă accelerează recoltatul în Rusia şi traderii concurează cu exportatorii rivali.

„Vremea călduroasă din regiunea Mării Negre accelerează recoltatul timpuriu al grâului, şi asta şi pe fondul informaţiilor referitoare la o producţie peste aşteptări la hectar în Rusia. Aceasta după ce în luna iunie, exporturile de grâu ale Rusiei au atins un nivel record”, susţin analiştii de la CRM AgriCommodities într-un raport publicat ieri, 3 iulie 2024.

Cerealele din Rusia nu mai pot fi introduse în UE

Rusia acord cereale
SURSA FOTO: Dreamstime

Lună nouă, taxe noi. Cerealele din Rusia nu mai pot fi introduse în Uniunea Europeană (UE) decât prin plata unor tarife suplimentare aplicate produselor agricole din Rusia și Belarus. Decizia UE a fost luată la sfârșitul lui mai 2024. Scopul său este de a introduce tarife prohibitive la produsele cerealiere importate din Rusia și Belarus. Tarifele au fost majorate și pentru culturile oleaginoase și produsele prelucrate:

  • taxa la grâul moale este de 95 de euro pe tonă;
  • taxa la grâul dur este de 148 de euro pe tonă;
  • taxa la orz și la secară este de 93 de euro pe tonă.

În cazul semințelor oleaginoase, uleiurilor vegetale, făinii și sfeclei de zahăr, taxa se calculează ca 50% din valoarea în vamă a cantității importate.

UE va impune noi reguli privind importurile de miere și produse apicole pentru consum uman

Lună nouă, taxe noi. De altfel, UE va impune reguli noi legate de importurile de miere și produse apicole pentru consum uman. Din data de 30 noiembrie 2024, va intra în vigoare o legislație mai drastică privind importurile apicole. Mai exact, mierea și produsele apicole destinate consumului uman vor putea fi importate în UE numai dacă sunt trimise, primite și/sau produse în unități înregistrate de către autoritatea competentă a țării exportatoare.

Potrivit Comisiei Europene (CE), pe baza rezultatelor acțiunilor coordonate în timpul controlului mărfurilor cu miere și produse apicole în timpul importului pe teritoriul UE, s-au constatat probleme la 46% dintre mărfuri și la 57% dintre exportatorii din țări terțe. Produsele apicole care au prezentat nereguli au fost suspectate de falsificarea mierii cu zaharuri.

Din dorința de a îmbunătăți trasabilitatea lanțului de aprovizionare cu miere și produse apicole, UE va întări controlul operatorilor de piață de către țările exportatoare.

„Având în vedere cele de mai sus, operatorii de piață interesați ai producătorilor de miere și produse apicole ar trebui să se adreseze în prealabil (cu o lună înainte) la organul teritorial al Serviciului de Stat Producție și Consum pentru a include capacitățile operatorilor de piață în listele de unități din care este permis exportul către UE de miere și produse apicole pentru consum uman”, au precizat reprezentanții Serviciul de Stat pentru Producție și Consum.