Românii pot cere despăgubiri dacă se îmbolnăvesc din cauza poluării. Uniunea Europeană a introdus o directivă importantă care va permite cetățenilor din România, dar și din alte state membre, să ceară despăgubiri în instanță pentru daunele suferite din cauza poluării.

România, aflată pe locul 8 în Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de poluare, va putea beneficia de această măsură, care le oferă celor afectați o cale de a obține compensații financiare.

romania ue uniunea europeana steag
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum se solicită despăgubirile?

Pentru a solicita despăgubiri, victimele poluării vor trebui să aducă dovezi clare, cum ar fi acte medicale care să ateste faptul că poluarea din zonele în care trăiesc le-a afectat sănătatea. De asemenea, sumele care vor fi acordate ca despăgubire vor fi stabilite în funcție de gravitatea fiecărui caz în parte, ținându-se cont de impactul pe care poluarea l-a avut asupra sănătății persoanei respective.

Această măsură face parte dintr-o inițiativă mai amplă a Uniunii Europene, care vizează atingerea obiectivului de „poluare zero” până în anul 2050, pentru a reduce numărul de decese cauzate de poluarea aerului. Conform statisticilor, în fiecare an, poluarea aerului provoacă decesul a 300.000 de persoane în Europa, dintre care 30.000 doar în România. Noile reglementări vor trebui implementate în următorii doi ani în toate țările UE.

poluare
SURSA FOTO: pexels.com

Măsurători în cele mai poluate zone din România

Pentru a monitoriza poluarea, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a demarat o campanie națională care se va desfășura până la sfârșitul anului. Campania include măsurători ale calității aerului în cele mai poluate zone din țară, folosind 25 de autolaboratoare. Aceste autolaboratoare sunt echipate cu tehnologie avansată pentru a măsura mai mulți poluanți, precum dioxidul de sulf, oxizii de azot, amoniacul, și particulele în suspensie (PM 10 și PM 2,5), care sunt cei mai periculoși pentru sănătatea umană.

„25 de autolaboratoare pentru monitorizarea calităţii aerului, aflate în administrarea Agenţiilor pentru Protecţia Mediului sunt implicate, începând din această săptămână, într-o campanie naţională desfăşurată pe diferite categorii de poluare”, a anunţat, joi, ANPM, într-un comunicat de presă.

Monitorizarea se va concentra pe zonele de trafic intens, lângă depozitele de deșeuri și în apropierea zonelor industriale, unde poluarea aerului este cea mai mare. Măsurătorile vor fi efectuate 24 de ore pe zi, pentru mai multe zile consecutive, în funcție de fiecare tip de poluare, pentru a obține date precise și relevante.

„Desfăşurăm campanii pe zonele de trafic intens, din apropierea principalelor intrări în marile oraşe, în zona depozitelor de deşeuri, precum şi în zonele industriale în privinţa cărora sunt semnalate cele mai multe probleme de calitate a aerului. Verificările vor fi făcute pe rând şi pe parcursul mai multor zile, funcţie de fiecare tematică în parte, având în vedere faptul că autolaboratoarele vor face măsurători 24 de ore din 24, mai multe zile la rând”, a transmis Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.