Comisia Europeană își va aplica „fără teamă” normele digitale

Comisia Europeană (CE) își va aplica „fără teamă” normele digitale, a avertizat președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen. Pe scurt, marile companii de tehnologie ar trebui să fie conștiente de faptul că Uniunea Europeană (UE) este pregătit să pună în aplicare întregul său regulament digital, indiferent de cine se află la conducerea lor sau unde sunt situate companiile respective.

„Normele votate de co-legislatorii noștri trebuie să fie aplicate. Acesta este motivul pentru care am deschis procese împotriva TikTok, X, Apple, Meta doar pentru a numi câteva. Aplicăm regulile în mod corect, proporțional și fără părtinire. Nu ne pasă de unde provine o companie și cine o conduce. Ne pasă de protejarea oamenilor”, a explicat ea pentru Politico, în cadrul unui interviu privind angajamentul blocului comunitar față de normele sale digitale.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (SURSA FOTO: Dreamstime)

CE analizează, acum, potențialele amenzi împotriva X, după ce a finalizat o anchetă împotriva sa în luna ianuarie. Ziarul american „New York Times” a relatat la începutul lunii aprilie că Bruxelles-ul ar aplica o amendă de până la 1 miliard de dolari americani – deși această afirmație a fost negată de un purtător de cuvânt al CE.

Reacția SUA

UE vrea să pună în aplicare un pachet extins de norme digitale care au fost aspru criticate de membri de rang înalt ai Administrației Trump. Vicepreședintele SUA, JD Vance, a condus lupta împotriva legilor europene, cum ar fi Digital Services Act (DSA) sau AI Act, susținând că acestea cenzurează libertatea de exprimare și înăbușă inovarea în statele europene.

Cu două luni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, JD Vance a stabilit o legătură directă între participarea continuă a SUA la NATO și normele digitale ale UE, afirmând că SUA s-ar putea retrage din Alianța Nord Atlantică dacă UE ar aplica norme digitale privind platformele sociale.

JD Vance
JD Vance (SURSA FOTO: The White House)

O astfel de presiune a dus la îngrijorări cu privire la faptul că UE ar putea renunța la aplicarea propriilor legi pentru a nu înfuria Administrația Trump, acum, în plin război comercial. Întârzierile aparente ale amenzilor date în special pentru aplicarea Digital Markets Act și DSA au consolidat astfel de preocupări, unii oficiali europeni plângându-se deschis de aparenta „politizare” a aplicării normelor Big Tech.