Anul trecut, Uniunea Europeana a cheltuit nici mai mult, nici mai putin de aproape 100 de miliarde de euro, adica peste 86 de miliarde de dolari americani. Ceea ce ar putea parea mult, dar reprezinta de fapt doar 1 la suta din totalul bugetelor de venituri ale celor 15 state membre. Privind insa in alt fel, pentru realizarea bugetului european, fiecare cetatean al „celor 15” scoate anual din buzunar cam 230 de dolari americani, adica aproape 250 de euro. Intrebarea ce se naste firesc este „unde se duc acesti bani?”
Cea mai mare parte – aproape jumatate – a bugetului Uniunii Europene pe 2000 a fost cheltuita pentru subventionarea agriculturii comunitare. Pe masura ce fermierii au devenit doar 5% din forta de munca europeana, reducerea subventiilor pentru agricultori a devenit una dintre problemele europene cele mai importante. Chestiunea devine si mai urgenta pe masura ce nivelul curent al subventiilor tinde sa devina insuficient si pentru acoperirea nevoilor tarilor candidate. Totusi, europenii au planificat deja o majorare a cheltuielilor pentru agricultura, cheltuieli care sa acopere pagubele produse de epidemiile „vacii nebune” si de „febra aftoasa”.
Bruxelles-ul a pus deoparte, in acest an, aproape un miliard de euro tocmai pentru a compensa pierderile suportate de fermieri si, cu toate acestea, suma pare a fi neindestulatoare. Intr-o Europa care inca produce mai multa hrana decat poate consuma, liderii ei au ajuns la concluzia ca planurile pe termen lung sunt de a renunta la metodele intensive de productie si de a incetini ritmul exodului rural. Cu toate acestea, banii dedicati dezvoltarii rurale si a productiilor organice reprezinta doar mai putin de opt la suta din sumele destinate cheltuielilor traditionale in agricultura.
Un miliard de euro pentru blocul estic
Un al doilea mare domeniu in care „se duc” banii europenilor este cel al „ajutorului regional”. In 2000, mai mult de o treime din intregul buget european a fost cheltuita pe ceea ce este altfel numit drept „operatiuni structurale”. Aceste cheltuieli au drept scop reducerea diferentelor dintre anumite regiuni sau dintre membrii Uniunii Europene. Este, de altfel, domeniul bugetar care creste in ritmul cel mai alert.
Cea mai mare parte a proiectelor sunt plasate in tari membre ale UE in care produsul intern brut pe cap de locuitor este mai mic decat 75% din media europeana: estul Germaniei, sudul Italiei, mediul rural al Frantei, Grecia, Spania, Portugalia, vestul Irlandei sau Tara Galilor.
O buna parte din bugetul european este destinata statelor care
s-au angajat sa adere la Uniune si care, in faza de tari candidate, trebuie sa depaseasca dificultatile integrarii. Cea mai mare parte a bugetului pentru ajutor extern, peste trei miliarde de euro, a fost cheltuita anul trecut in tari precum Romania, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia sau Slovenia, in scopul dezvoltarii serviciilor si institutiilor publice, a retelei de transporturi si infrastructura, precum si in scopul restructurarii sectoarelor rurale. Din bugetul pentru ajutoare externe, 12% sunt rezervate interventiilor de urgenta, in situatii precum dezastre naturale sau stari de razboi.
Conform repartitiilor bugetare, se observa ca Uniunea Europeana a acordat cel mai mare interes statelor de pe litoralul mediteranean si din Orientul Mijlociu, explicatia fiind simpla si anume aceea ca UE a cheltuit sume importante in zonele cu grad ridicat de risc si insecuritate si cu instabilitate politica mare. Pe locul urmator ca importanta, stau statele care provin din blocul estic si care au „inghitit” impreuna cam un miliard de euro. Dintre acestea, se vede clar care tari au reusit sa foloseasca mai eficient banii primiti de la Uniune. Amanate la aderare sunt exact statele in care banii colectati de la contribuabilii europeni nu au fost cheltuiti cu cap.    

Distributia bugetului de ajutor regional, destinat membrelor UE
(%)
Spania    27,8
Italia    14,1
Germania    12,4
Portugalia    11,6
Franta    10,7
Grecia    8,6
Marea Britanie    4,8
Sursa: BBC Si Comisia Europeana

Unde a fost cheltuit ajutorul extern?
(milioane euro)
Strategii de preaderare     3.200
Tarile mediteraneene si
Orientul Mijlociu    1.200
Tarile din fosta URSS    450
Asia    446
America Latina    336
Africa de Sud    124
Statele balcanice    457
Ajutor umanitar si hrana    936
Masuri de cooperare generala    866
Politici externe si de securitate    47
Sursa: BBC Si Comisia Europeana