Kaja Kallas: România nu este un caz izolat, dezinformarea afectează democrațiile europene
Anularea alegerilor prezidențiale din România din cauza dezinformării nu este un caz singular, iar Uniunea Europeană trebuie să acționeze mai rapid pentru a proteja democrația, a declarat Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, într-un interviu pentru European Newsroom (ENR), miercuri, la Bruxelles.
Kaja Kallas a subliniat că platformele online sunt utilizate tot mai frecvent pentru manipularea proceselor electorale, iar acest fenomen nu este limitat doar la România.
„Alegerile prezidențiale din România au fost anulate din cauza dezinformării și este o problemă tot mai mare modul în care platformele sunt utilizate pentru a manipula alegerile. Deci cred că România nu este un caz izolat și Europa se confruntă cu o cerere accentuată a dezinformării”, a afirmat oficialul UE.
Aceasta a precizat că Serviciul European de Acțiune Externă (EEAS), aflat sub coordonarea sa, „monitorizează activ și expune campanii de dezinformare” pentru a combate aceste amenințări.
![Kaja Kallas](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2023/11/Kaja-Kallas-1.jpg)
Combaterea dezinformării prin educație digitală
Kaja Kallas a menționat că UE promovează alfabetizarea digitală pentru a ajuta cetățenii să recunoască știrile false, însă a atras atenția că persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la astfel de campanii de manipulare.
„Problema nu este cu tinerii. Problema este mai degrabă cu oamenii în vârstă (care au genul de atitudine) – ‘Ooh, a fost la știri, este adevărat!’ În timp ce tinerii au fost educați de la școală să facă diferența între diferite canale. Dar, bineînțeles, este o problemă în toate grupele de vârstă”, a explicat Kallas.
Uniunea Europeană a adoptat Actul pentru Servicii Digitale (Digital Services Act – DSA), care obligă platformele tehnologice să ia măsuri împotriva conținutului ilegal și a dezinformării.
„Actul pentru Servicii Digitale există, trebuie să fie utilizat, sunt în desfășurare proceduri (împotriva platformelor online – n.r.), dar cred, de asemenea, că trebuie să ne mișcăm mai repede pentru a transmite un mesaj clar privind motivul pentru care avem aceste reglementări, iar acesta este de a ne proteja cu adevărat democrația, care este în permanență tot mai atacată”, a concluzionat șefa diplomației UE, Kaja Kallas.
UE intensifică eforturile pentru responsabilizarea platformelor digitale, cerându-le să implementeze măsuri mai stricte pentru detectarea și eliminarea conținutului fals.
Oficialii europeni consideră că, dacă nu se iau măsuri rapide, dezinformarea ar putea afecta procesul electoral în mai multe state membre, punând în pericol integritatea democratică a Uniunii.