Summitul Uniunii Europene care a avut loc ieri la Bruxelles isi propusese, printre altele, sa demonstreze ca Uniunea Europeana este intr-adevar o uniune, prin crearea unui consens privind viitoarele planuri de sustinere a sistemului financiar. Nu a reusit.
Disensiunile au inceput inca de dimineata
Disensiunile dintre tarile membre au inceput inca de dimineata, cand a avut loc mini-summitul tarilor din Europa de Est, summit care fusese special convocat ca tarile est-europene sa poata formula o idee comuna privind pozitia fata de „fratii” din vest. Nici aceasta reuniune nu a reusit mare lucru, intrucat propunerea Ungariei de a pune in aplicare un plan de redresare a sistemului bancar est-european in valoare de 190 de miliarde de euro a fost respins din start chiar de o tara estica.
Republica Ceha, care detine presedintia Uniunii Europene, a respins din capul locului acest plan special de sprijinire a Europei de Est.
O noua Cortina de Fier?
„Nu ne putem permite ridicarea unei noi cortine de fier care sa divizeze Europa in doua”, a declarat premierul ungar Ferenc Gyurcsany, care a sugerat crearea unui Program european de stabilizare si integrare pentru Europa de Est, dotat cu fonduri cuprinse intre 160 si 190 de miliarde de euro, bani luati de la FMI, BEI, BCE si BERD. Amintim ca Ungaria este una dintre tarile est-europene cele cele mai afectate de criza din sistemul financiar.
Uniti, dar ne opunem
„Nu cred ca Europa de Est este o regiune speciala si nu cred ca este necesar sa separam mai multe tari in cadrul UE si putem promova un ajutor pentru orice tara care are nevoie de ajutor, nu neaparat din Europa de Est”, a declarat premierul ceh Mirek Topolanek.
Premierul estonian, de asemenea, a manifestat o totatala opozitie fata de ideea Ungariei, aratanad ca nu trebuie creat „un bloc” al Europei de Est in sanul UE.
Declaratii banale
La summitul care a adunat toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu au lipsit si declaratiile care nu spuneau nimic sau care afirmau lucruri mult prea generale. Este cazul premierului suedez care a subliniat faptul ca trebuie „actionat in deplina solidaritate”.
In acelasi timp, Comisia Europeana a avut un mesaj la fel de neclar si ambiguu, fara ceva concret: „Ne confruntam cu o perioada dificila si speram ca mesajul de astazi sa fie expresia unui veritabil spirit de solidaritate”, a declarat presedintele executivului european Jose Manuel Barroso.
Declaratii incendiare
De la summitul de ieri nu au lipsit insa si declaratiile incisive si cele care intr-adevar voiau sa transmita un mesaj clar si „concret”. Este cazul premierului belgian care a spus ca toata situatia actuala nu este decat un „catastrofism exagerat” vehiculat de catre institutiile media.
„Nu exista un Lehman Brothers european, nu exista un „financial meltdown””, a insistat oficialul belgian.
citiţi şi:
– Criza economică devine criză politică
– Ungaria avertizează că ar putea apărea o nouă „cortină de fier” în Europa