Uniunea Europeana (UE) a dublat valoarea fondurilor destinate ajutarii statelor membre care au nevoie urgenta de suport financiar. Astfel, suma a ajuns la 50 de miliarde de euro. Potrivit presedintelui Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, aceasta decizie a fost luata in cadrul celei de-a doua zi a summmitului din Bruxelles (vineri).

Barroso a precizat ca suplimentarea fondului pana la suma de 50 miliarde de euro reprezinta „un semnal pozitiv ce demonstreaza determinarea UE cu privire la solidaritatea si suportul oferit tarilor ce au nevoie de ajutor”.

Acest fond de urgenta a fost dubliat si in luna decembrie a anului trecut, cand a ajuns la suma de 25 miliarde de euro. Fondul este destinat exclusiv acordarii de ajutor statelor din afara zonei euro.

Letonia si Ungaria au primit deja aproape 10 miliarde de euro din acest fond, pentru a face fata dificultatilor economico-financiare cu care se confrunta.

De asemenea, tara noastra este urmatorul stat membru UE care cauta ajutor banesc in valoare de circa 19 miliarde de euro prin intermediul acestui fond. Lituania pare a fi urmatorul stat care sta la acest rand.

Pe de alta parte, liderii europeni au aprobat in principiu suplimentarea pana la valaoare de 500 miliarde de dolari a resurselor Fondului Monetar International (FMI).

Reuniunea liderilor europeni la Bruxelles are loc in contextul in care cele mai puternice economii ale lumii se pregatesc sa partivipe la summitul G20 din Londra, care va avea loc in data de 2 aprilie.