UE a exportat anul trecut produse agricole în valoare de 196,9 miliarde de euro. Cifre oficiale Eurostat
Așadar, valoarea schimburilor comerciale cu produse agricole între UE şi restul lumii a ajuns la 347 miliarde de euro în 2021, cu 20,7 miliarde de euro mai mult decât în 2020, şi mai mult decât dublu faţă de o valoarea înregistrată în anul 2002, echivalentul unei creşteri medii anuale de 4,8%.
În perioada 2002-2021, exporturile de produse agricole ale UE au crescut cu 5,4%, mai rapid decât importurile (4,2%), arată cifrele înregistrate de oficiul european de statistică (Eurostat).
UE a importat 138 de milioane de tone de produse agricole în 2021
UE a importat 138 de milioane de tone de produse agricole în 2021 şi a exportat 140 de milioane de tone. Blocul comunitar a exportat mai ales produse alimentare (54%), urmate de produse de origine animală (22%) şi vegetală (20%). În cazul importurilor, cea mai mare pondere au avut-o produsele de origine vegetală (39%), urmate de produsele alimentare (32%) şi produsele de origine animală (19%).
Datele Eurostat arată și că în 2021 Marea Britanie a fost principala destinaţie pentru exporturile de produse agricole ale UE (42 de miliarde de dolari sau 21% din total) şi a doua destinaţie pentru importurile de produse agricole ale UE, după Brazilia (ambele cu 13 miliarde de euro sau 9% din total).
Tot în 2021, aproximativ 4% din exporturile UE de produse agricole au avut ca destinaţie Rusia (7,1 miliarde de euro, în principal produse vegetale şi produse alimentare), în timp ce 5% din importurile blocului comunitar au provenit din Ucraina (6,9 miliarde de euro, în principal produse vegetale, uleiuri şi grăsimi).
Cum a afectat invazia rusă situația alimentară din Ucraina?
Potrivit informațiilor transmise, acum, mii de persoane din Herson se luptă cu soldații ruși pentru a avea acces la produsele alimentare și medicamentele trimise de autoritățile ucrainene, relatează Sky News.
Reamintim că armata rusă a ocupat oraşul respectiv de pe 2 martie, conform Le Monde. Luni, 21 martie, trupele ruse au tras în aer focuri de avertisment şi au utilizat gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare pentru împrăștierea a sute de manifestanți furioși. Potrivit autorităților ucrainene, patru persoane au fost rănite, iar alți doi oameni sunt acum spitalizați.
Întrucât situația actuală din Ucraina se înrăutățește treptat, milioane de civili au decis să plece urgent din țara natală.