Rusia poate continua tranzitul feroviar de mărfuri către exclava sa Kaliningrad

Comisia Europeană a anunțat miercuri, 13 iulie, că Rusia poate continua tranzitul feroviar de mărfuri, supus sancţiunilor europene, către exclava sa Kaliningrad pe teritoriul Uniunii Europene, însă mărfurile ce servesc în scop militar vor fi interzise.

Lituania, stat european care se află între Rusia şi Kaliningrad, va putea bloca doar transporturile feroviare ce servesc în scop militar.

În prezent, Rusia poate transporta alte mărfuri, precum produse din fier și produse din oţel, în cantităţi obişnuite, potrivit unui comunicat de presă emis de către Comisia Europeană şi citat de către agenția de presă DPA. Potrivit sursei citate, transportul terestru pe teritoriul Uniunii Europene rămâne interzis.

Menționăm faptul că instrucţiunile trimise către statele membre UE au drept scop atenuarea tensiunilor dintre Lituania și Rusia, cauzate de decizia Guvernului de la Vilnius de a restricționa tranzitul mărfurilor spre Kaliningrad, drept răspuns la agresiunile militare ruse din Ucraina.

UE vrea să atenueze tensiunile dintre Lituania și Rusia

Mai exact, Lituania, stat membru UE, a închis, luna trecută, un coridor feroviar dinspre Rusia către exclava sa Kaliningrad pentru anumite bunuri de bază, precum materiale de construcţii, metale şi cărbune, drept răspuns la agresiunile militare ruse din Ucraina.

„Aceasta nu este o temă bilaterală între Lituania şi Rusia, ci una între UE şi Rusia”, spunea, luna trecută, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, referindu-se la tensiunile dintre Guvernul de la Vilnius și Guvernul de la Moscova, cauzate de blocarea coridorului feroviar dinspre Rusia către Kaliningrad.

Tot atunci, Gitanas Nauseda a declarat că aşteaptă din partea Comisiei Europene să clarifice cu „mai multă precizie” despre modul în care trebuie aplicate sancţiunile împotriva Rusiei.

Kaliningrad este o exclavă strategică şi militarizată a Rusiei, fiind totodată sediul flotei ruse în Marea Baltică. Aceasta este înconjurată de Lituania şi Polonia, două state membre ale Uniunii Europene, care susţin ferm Ucraina.

Reacția Rusiei nu a întârziat să apară. Astfel că, şeful delegaţiei UE în Rusia, Markus Ederer, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova.

Markus Ederer a îndemnat atunci Guvernul de la Moscova să se abţină de la „paşi şi retorică escaladată” în ceea ce privește „restricţiile anti-ruseşti” asupra bunurilor materiale care tranzitează orașul rusesc Kaliningrad şi restul statului est-european, a explicat un diplomat european.

„El (n.r. Markus Ederer) a transmis poziţia noastră cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi a explicat că Lituania aplică sancţiunile UE şi că nu există nicio blocadă, şi le-a cerut să se abţină de la măsuri şi retorică de escaladare”, a precizat atunci Peter Stano, purtător de cuvânt european.

Potrivit unui comunicat de presă, diplomaţia rusă a acuzat direct Uniunea Europeană că încurajează o „escaladare” şi a cerut restabilirea imediată a tranzitului spre Kaliningrad.

„Rusia, bineînţeles, va reacţiona la astfel de acte ostile. Măsuri adecvate sunt în curs de elaborare la nivel interministerial şi urmează a fi adoptate. Ele vor avea consecinţe negative severe pentru populaţia Lituaniei”, a avertizat Nikolai Patruşev, secretar al Consiliului de Securitate din Rusia, după ce a făcut o vizită oficială la exclava rusă Kaliningrad.