Comisia Europeană a anunțat că a încheiat un contract cu Pfizer și cu mai multe companii europene pentru a rezerva vaccinuri în cazul unei viitoare pandemii.
Comisia Europeană a încheiat un contract cu Pfizer și cu mai multe companii europene pentru a rezerva capacitatea de a produce până la 325 de milioane de vaccinuri pe an în cazul unei viitoare urgențe sanitare globale, a anunțat vineri Comisia.
Europa, mai bine pregătită pentru viitoarele urgențe sanitare
Acordul acoperă vaccinurile pe bază de ARNm, de vectori și de proteine și nu are legătură cu acordurile existente privind vaccinul COVID-19 între UE și producătorii de vaccinuri, inclusiv Pfizer.
Comisia Europeană a anunțat acordul că pandemia COVID a arătat că Europa trebuie să fie mai bine pregătită pentru viitoarele urgențe sanitare.
Acordul garantează că societățile sunt pregătite „să răspundă la o criză”, menținându-și instalațiile la zi și monitorizându-și lanțurile de aprovizionare, „inclusiv prin constituirea de stocuri, dacă este necesar”, a precizat Comisia.
În cazul în care este declarată o nouă urgență de sănătate publică, companiile „vor începe rapid producția”, a precizat Comisia.
Dar activiștii pentru echitate în materie de vaccinuri au declarat că UE riscă să repete ceea ce Organizația Mondială a Sănătății a numit „apartheidul vaccinurilor” în timpul COVID-19.
UE riscă să facă aceeași greșeală ca OMS
„După o pandemie în care țările în curs de dezvoltare au fost trimise la coadă pentru vaccinuri și tratamente, UE și companiile farmaceutice par să plănuiască să o ia de la capăt la următoarea criză de sănătate”, a declarat Mohga Kamal-Yanni, co-lider politic pentru Alianța Populară pentru Vaccinuri, potrivit Reuters.
Comisia a selectat fabricile Pfizer din Irlanda și Belgia pentru a rezerva capacitatea de a produce vaccinuri cu ARNm. Aceasta a selectat companiile spaniole Reig Jofre și Laboratorios Hipra SA pentru a rezerva capacități pentru vaccinuri pe bază de proteine și Bilthoven Biologicals B.V. din Țările de Jos pentru vaccinuri pe bază de vectori. Niciuna dintre companii nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a îndemnat guvernele și producătorii să rezerve până la 20% din orice teste, vaccinuri sau tratamente pentru ca agenția mondială să le distribuie în țările mai sărace, pentru a evita repetarea „eșecului catastrofal” din timpul pandemiei COVID, potrivit unui proiect de acord global privind pandemia, aflat în prezent în discuție.