UE a înghețat până în momentul de față active de 13,8 miliarde de euro deținute de oligarhi ruși
În acest context, comisarul european al Justiţiei, Didier Reynders, a declarat că marea majoritate a acestei sume provine doar din 5 dintre cele 27 de state membre ale UE.
„Pentru moment, avem fonduri înghețate provenind de la oligarhi și alte entități în valoare de 13,8 miliarde de euro, este destul de mare. Dar o foarte mare parte, peste 12 miliarde, provine din 5 state membre, așa că trebuie să continuăm să îi convingem și pe ceilalți să facă același lucru”, a declarat Didier Reynders, conform reuters.com
Reynders se așteaptă la un acord politic final după vară
De asemenea, acesta a spus că se așteaptă la un acord politic final după vară cu privire la un nou instrument juridic care să transforme încălcarea sau încercarea de a ocoli sancțiunile într-o infracțiune penală peste tot în UE, ceea ce nu este cazul în prezent.
Această politică, menită să limiteze eludarea restricțiilor prin transferul de active către membrii familiei care nu au fost sancționați, ar putea intra în vigoare în toamnă.
„Dacă va fi cazul, banii se vor întoarce la un fond pentru poporul ucrainean, pentru a da înapoi banii poporului ucrainean după confiscarea activelor”, a completat comisarul european al Justiţiei.
Totodată, Reynders și miniștrii au discutat și despre cooperarea cu Eurojust în ceea ce privește acumularea de dovezi privind presupusele crime de război din Ucraina, care a fost atacată de Rusia de pe uscat, de pe mare și din aer în februarie anul trecut.
Comisarul a subliniat că Eurojust va stoca toate dovezile și ar trebui să coopereze îndeaproape cu țările membre ale blocului, dintre care 14 au propriile anchete naționale în curs de desfășurare privind războiul.
„Cel mai important este să avem o coordonare foarte bună, să nu dublăm diferitele situații și să strângem toate probele în același loc”, a conchis Reynders.
Sancțiunile s-ar putea extinde și asupra sportivilor
Sportivii din Rusia şi Belarus riscă să nu mai poată participa la Jocurile Olimpice de la Paris, din anul 2024. Anunțul a fost făcut de unul dintre cei mai vechi membri ai Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Sir Craig Reedie.
Acesta susține că există posibilitatea ca sportivii să primească o interdicție în acest sens, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, notează Reuters.
Amintim faptul că încă din luna februarie, Comitetul Internaţional Olimpic a recomandat tuturor federațiilor sportive internaționale să elimine din competițiile lor toți sportivii care vin din Belarus sau Rusia.
În acest sens, având în vedere evoluția situației, Sir Craig Reedie consideră că sunt foarte mici șansele ca în 2024, sportivii din cele două țări să poată să revină în sportul internațional. Totul depinde însă de cum vor evolua lucrurile în următorii doi ani.