UE a înregistrat o creștere economică ușoară în ciuda inflației. Date oficiale Eurostat
Potrivit datelor prezentate recent de Eurostat, ţările Uniunii Europene au avut o creştere economică de 0,4% în primul trimestru din 2022 şi de 5,2% în comparaţie cu primul trimestru de anul trecut.
În zona euro, creşterea economică a fost de doar 0,2% comparativ cu trimestrul anterior, şi de 5,0% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Estimările actuale se bazează pe date incomplete referitoare la evoluţia valorii PIB-ului, astfel că ar putea fi modificate uşor, precizează Eurostat. Inflaţia în zona euro a continuat să crească, ajungând la 7,5% în aprilie, de la 7,4% în martie.
Efectele majorării prețurilor asupra inflației pe termen scurt și lung
Inflația părea a fi un subiect de ordinul trecutului pentru mai mulți ani. Pentru o perioadă lungă de timp, băncile centrale au încercat să stimuleze creșterea prețurilor, în principal prin majorarea salariilor, arată XTB Polonia.
Țintele de inflație au fost mai mult decât atinse, din păcate în mare parte prin factori ce țin de ofertă. Este uneori dificil să răspundem la întrebarea dacă inflația ridicată este cauzată de creșterea prețurilor mărfurilor sau, mai degrabă, inflația ridicată determină o creștere a prețurilor mărfurilor (deoarece investitorii încearcă să se protejeze împotriva prețurilor mai mari).
Putem afirma destul de clar că, în prezent, creșterea prețurilor mărfurilor a determinat creșterea omniprezentă a prețurilor tuturor produselor. În această analiză, ne vom orienta către prețurile de consum și către grupurile individuale de mărfuri din SUA și Zona Euro.
În analiza contribuției inflației de consum, am ales acele categorii care pot fi ușor și direct legate de prețurile corespunzătoare mărfurilor. Desigur, modificările de preț în cazul acestor categorii depind și de alți factori precum costurile cu forța de muncă. Cu toate acestea, nu se poate nega că recenta creștere a importanței acestor categorii este în primul rând rezultatul creșterii prețurilor mărfurilor.