O schimbare semnificativă a avut loc în industria băuturilor din Europa în această vară. De la începutul lunii iulie, toate sticlele din plastic pentru băuturi vândute în Uniunea Europeană trebuie să aibă dopuri care rămân legate de sticlă.
Această modificare de design, aparent nesemnificativă, face parte din strategia mai amplă a UE de reducere a deșeurilor de plastic, asigurându-se că dopurile și sticlele sunt reciclate împreună, nu aruncate separat, potrivit Thred.
Logica din spatele politicii UE este simplă scrie publicația. Capacele neatașate, care ajung să fie împrăștiate pe plajele europene, contribuie în mod semnificativ la poluarea marină cu plastic.
UE speră că așa reciclarea va fi mai ușoară
Prin atașarea dopurilor de sticle, factorii de decizie din UE speră că reciclarea va fi mai ușoară, fiind un proces într-un singur pas.
Impactul acestui nou regulament nu se limitează doar la granițele UE.
Având în vedere complexitatea producției de masă și natura globală a industriei băuturilor, companii precum Coca-Cola au început să implementeze limitele pe piețele din afara UE, inclusiv în Regatul Unit, unde astfel de reglementări nu sunt, încă, în vigoare.
Deși Marea Britanie nu mai face parte din UE, companiile mari de băuturi adoptă și aici noile capace atașate. Motivul principal este simplificarea producției și evitarea costurilor suplimentare asociate cu producerea de sticle diferite pentru diverse piețe.
Noile capace sunt introduse și în țările non-UE, contribuind la eforturile globale de reducere a deșeurilor de plastic.
Drumul spre implementarea acestei schimbări nu a fost lipsit de obstacole. Când UE a anunțat pentru prima dată cerința plafonului, în 2018, s-a confruntat cu un val de respingere din partea marilor companii de băuturi.
Principalele mărci de băuturi și-au exprimat îngrijorarea că noul design ar duce la o creștere a utilizării plasticului și a costurilor de producție. Companiile au susținut că plasticul suplimentar necesar pentru a lega capacul ar contracara beneficiile de mediu.
Consumatorii sunt profund nemulțumiți
Pe măsură ce politica a intrat în vigoare în toată Europa, consumatorii au fost cei care și-au manifestat constant nemulțumirea.
Rețelele de socializare au fost inundate de plângeri cu privire la caracterul deloc practic al noului design al sticlelor de plastic.
Mulți utilizatori spun că dopurile atașate incomodează foarte mult atunci când beau, lovindu-se în față și complicând procesul de turnare a lichidelor în pahare.
UE a adoptat și alte reglementări pentru a reduce deșeurile de plastic
Unii au recurs la ruperea capacelor, subminând scopul acestei măsuri.
Cercetătorii estimează că în 2019, producția și incinerarea plasticului au eliberat peste 850 de milioane de tone de gaze cu efect de seră în atmosferă.
Având în vedere acest lucru, UE adoptă politici menite să îndemne consumatorii să adopte obiceiuri mai durabile, chiar dacă înseamnă un anumit grad de disconfort.
Pe lângă dopurile atașate, UE a adoptat și alte reglementări pentru a reduce deșeurile de plastic.
Ambalajele pentru fructe și legume, produsele de igienă din hoteluri și fast-food-ul din restaurante sunt, de asemenea, vizate, urmând să fiie interzise în viitorul apropiat.