Țările din UE au decis să acorde un nou ajutor pentru finanţarea livrărilor de arme către Ucraina şi a misiunilor militare în străinătate. Este vorba despre o nouă donaţie, de 3,5 miliarde de euro, la Instrumentul European pentru Pace (FEP).
Așadar, Suedia a anunțat că ambasadorii celor 27 de state membre au ajuns la un acord la Bruxelles pentru acordarea unui nou ajutor Ucrainei. Totuși, înţelegerea va trebui să fie aprobată în mod oficial de miniştrii de externe în cadrul reuniunii lor din 25 iunie de la Luxemburg.
Amintim că Suedia deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Această decizie reafirmă angajamentul UE de a-şi sprijini partenerii
„Această decizie reafirmă angajamentul UE de a-şi sprijini partenerii în domeniul securităţii şi apărării”, au transmis autoritățile din Suedia, conform AFP.
Suma iniţială de 5,7 miliarde de euro alocată pentru şapte ani acestui fond creat de statele membre în afara bugetului european a fost epuizată într-un an de conflictul din Ucraina, scrie sursa menționată.
Statele membre au folosit banii pentru a finanţa armele şi muniţiile preluate din arsenalele lor şi trimise Kievului.
Mecanismul este alimentat de contribuţii din partea statelor membre
Mecanismul este alimentat de contribuţii din partea statelor membre, iar 66 % din finanţarea sa este asigurată de Germania, Franţa, Italia şi Spania.
Conform sursei menționate, este necesară unanimitatea pentru a aproba utilizarea fondurilor Instrumentului European pentru Pace pentru a le rambursa statelor membre 40% din valoarea armamentului livrat Ucrainei şi pentru a instrui personalul militar ucrainean.
Noua alocare de 3,5 miliarde de euro nu va fi utilizată exclusiv pentru înarmarea Ucrainei. O parte din fonduri vor fi utilizate pentru alte misiuni militare şi civile ale UE în străinătate, în special în Balcanii de Vest şi în regiunea Sahel.
Germania cere Chinei să își folosească influența pentru a pune capăt războiului din Ucraina
În cursul zilei de marți, 20 iunie, Germania a cerut Chinei să își folosească influența pe care o are asupra Federației Ruse pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Marți, cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat China să își folosească influența pe care o are asupra Rusiei pentru a contribui la soluționarea conflictului din Ucraina.
„Am făcut din nou apel la guvernul chinez să exercite și mai multă influență asupra Rusiei în acest război. În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, China are o datorie foarte specială în acest caz”, a declarat Scholz în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul chinez Li Qiang la Berlin.
Nu în ultimul rând, cancelarul Germaniei a precizat că țara condusă de Xi Jinping nu trebuie să trimită arme Rusiei.
„Este important ca China să continue să nu livreze arme agresorului, Rusia”, a spus el.