UE a prezentat în fața OMC un plan în trei părți pentru a crește producția de vaccinuri anti-COVID
Potrivit informațiilor transmise de Reuters, planul respectiv reprezintă o contrapropunere la suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile anti-COVID susținută de SUA.
Amintim că India, Africa de Sud și zeci de țări în curs de dezvoltare cer derogarea pentru a rezolva ceea ce spun că este o „inechitate uluitoare” în a accesa vaccinuri și tratamente împotriva coronavirusului.
UE a prezentat un plan în trei părți
SUA a sprijit solicitarea care a crescut presiunea pe UE și Elveția, care găzduiesc mulți producători de vaccinuri și tratamente. Totodată, Comisia Europeană a anunțat că a prezentat vineri o alternativă, axată pe relaxarea restricțiilor la export și pe o flexibilizare a normelor deja existente ale OMC. Organizația Mondială a Comerțului va putea discuta planul în cadrul reuniunilor planificate săptămâna viitoare.
UE susține că suspendarea brevetelor nu ar spori producția și a prezentat un plan în trei părți:
- UE propune ca restricțiile la export să fie reduse la minimum.
- UE ar încuraja dezvoltatorii de vaccinuri să încheie acorduri cu producătorii din țările în curs de dezvoltare și să promită creșterea rezervelor către țările vulnerabile.
- Planul UE subliniază că OMC are deja reguli care permit țărilor să acorde licențe producătorilor chiar și fără consimțământul titularului brevetului, deși aceștia ar primi în continuare compensații financiare.
Un oficial al Comisiei a declarat pentru sursa menționată că propunerea vizează eliminarea ambiguității, clarificând că pandemia înseamnă „licențe obligatorii” care ar putea fi acordate fără a fi nevoie să se negocieze mai întâi cu deținătorii de brevete. Compensația ar putea fi redusă la minimum pentru a asigura prețuri accesibile.
În acest context, Grupul medical umanitar Medecins Sans Frontieres a declarat că propunerea UE va duce doar la o acțiune voluntară a companiilor, mai degrabă decât spre o soluția legală concretă pe care o va oferi o derogare.
Sursă foto: Dreamstime