Vladimir Putin primește o lovitură puternică. Comisia Europeană propune un nou set de sancțiuni împotriva Moscovei, mult mai aspru decât toate cele impuse până acum.
Anunțul a fost făcut de vicepreşedintele CE pentru relaţii interinstituţionale, Maro efčovič, în timpul unei reuniuni a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, desfăşurată la Praga. Potrivit oficialului european, se dorește impunerea unei interdicții asupra exporturilor de aur ruseşti către blocul comunitar, relatează Reuters.
El a subliniat faptul că aceasta nu este o măsură simbolică, însă va permite ”tăierea a încă unui robinet” care finanțează războiul declanșat în Ucraina în urmă cu mai bine de patru luni de zile.
„Aceasta nu este o măsură simbolică, întrucât Rusia este un mare exportator de aur. (Măsura) Va permite tăierea a încă unui robinet de finanţare a războiului lui Putin în Ucraina”, a explicat reprezentantul CE.
Noi sancțiuni aspre pentru Rusia
Menționăm faptul că în cazul în care va intra în vigoare, acesta va fi cel de-al șaptele pachet de sancțiuni impus de Uniunea Europeană Rusiei. Pachetul urmează să fie dezbătut săptămâna viitoare de statele membre ale UE și are ca scop înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei.
„Înăsprește sancţiunile dure ale UE împotriva Kremlinului”, a subliniat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declaraţie.
Amintim și că acestă propunere face parte dintr-un șir mai larg de eforturi pentru alinierea sancţiunilor UE la cele decise de principalele şapte state industrializate din lume (G7) şi de alţi parteneri internaţionali.
Spre exemplu, în luna iulie G7 a decis să interzică exporturile de aur rusești. La rândul lor, SUA, Regatul Unit, Canada şi Japonia au impus deja o asemenea sancţiune.
Cine este cel mai mare cumpărător de aur rusesc?
Trebuie menționat faptul că această decizie este una extrem de importantă pentru Rusia în condițiile în care cel mai mare cumpărător de aur rusesc este Regatul Unit, cu 290 de tone în anul 2020. Țara, care nu mai este membră a UE a achiziționat sutele de tone în schimbul unei sume de 16,9 miliarde de dolari, potrivit datelor furnizate de serviciul vamal rus.
La rândul lor , miniştrii de externe din UE urmează să aprobe un ”acord politic” pentru deblocarea celei de-a cincea tranşe, în valoare de 500 de milioane de euro, din cadrul Instrumentului european pentru pace, pentru a finanţa achiziţia de armamente furnizate Ucrainei.
Referitor la cele șase pachete de sancțiuni impuse până acum de Europa, acestea vizează în special sectoarele economice, menţionează AFP.