Tot sistemul eurozonei a fost constuit prost, crede Kedikoglu, iar Grecia nu a fost decât cea mai slabă verigă din acest lanţ. Iar măsurile luate de UE pentru a face faţă crizei greceşti „nu au fost nici suficiente şi nici la timpul potrivit”. Politicienii europeni au dat prea multă putere estabilishment-ului financiar, format din oameni ce nu au fost aleşi prin vot, dar care au putere mai mare decât liderii politici.
Deputatul mai spune că, deşi Grecia ar putut să fie mai bine pregătită, acum ţări europene precum Germania, profită de problemele ţării lui şi împrumută Greciei bani la dobânzi foarte mari. Mai mult, tot UE e vinovată pentru că a distrus fermierii greci, iar acum ţara nu-şi mai poate asigura necesarul de hrană.
Alt motiv al crizei, descoperit de Kedikoglu, este modul în care a intrat Grecia în uniunea monetară, el acuzând paritatea neconvenabilă pentru greci la trecerea de la drahmă la euro. Calculul iniţial respectiv a dus la majorarea peste noapte a preţurilor. Politicianul nu crede în măsurile UE şi a Băncii Centrale Europene, afirmând că acestea nu vor rezolva problemele, ci, dimpotrivă, vor crea unele noi. De exemplu, majorarea taxelor în timpul recesiunii nu este deloc indicată.