UE a semnat un contract pentru achiziționarea unui nou vaccin anti-COVID. Vor fi comandate până la 250 de milioane de doze
În acest context, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a explicat că obiectivul este de a completa gama de vaccinuri disponibile pentru țările UE pentru „a asigura o pregătire maximă în apropierea lunilor de toamnă și iarnă”.
Trebuie menționat că serul așteaptă în momentul de față aprobarea autorității europene de reglementare.
Noul ser este conceput ca o doză de rapel pentru persoanele cu vârsta de cel puțin 16 ani
De asemenea, comisarul european pentru sănătate a subliniat faptul că o creștere a imunizării va fi esențială.
„O creștere a vaccinării și a dozelor de rapel va fi esențială în lunile următoare”, a completat Stella Kyriakides.
Vaccinul, care este conceput ca o doză de rapel pentru persoanele cu vârsta de 16 ani sau mai mult, este descris ca fiind un „vaccin proteic recombinant bivalent”.
Trebuie menționat că noul vaccin anti-COVID este păstrat la rece la o temperatură de 2-8°C, ceea ce facilitează depozitarea și distribuția sa în Europa și în întreaga lume, potrivit sursei menționate.
Serul este în prezent în curs de evaluare de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). În cazul în care primește o autorizație de introducere pe piață, țările UE care participă la achiziția comună vor putea să îl achiziționeze prin intermediul contractului-cadru deja în vigoare.
O genă descoperită de cercetători scade cu 35% riscul de deces cauzat de COVID-19
În altă ordine de idei, un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Duisburg-Essen (UDE) din vestul Germaniei a descoperit o genă care scade cu 35% riscul de deces cauzat de COVID-19.
Studiul a monitorizat 1.570 de pacienţi care au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus între 11 martie 2020 şi 30 iunie 2021, au precizat luni reprezentanţii universităţii germane.
Dintre participanţii la studiu, 205 (13%) au prezentat doar simptome uşoare, 760 (48%) au fost internaţi în spitale, iar 292 (19%) au fost internaţi în secţii de terapie intensivă. O cincime (20%) dintre pacienţii monitorizaţi în cadrul acestui studiu au murit (313).
Gena care a făcut ca rezultatul fatal al bolii să fie mai puţin probabil se numeşte GNB3 TT, o variantă pe care aproximativ 10% din populaţia Europei ar avea-o.
GNB3 este o genă care decodează aşa-numitele proteine G, importante pentru mai multe procese din organism. Gena GNB3 „cauzează o activare a celulelor imunitare”, a explicat unul dintre autorii studiului, Birte Mohlendick.