Uniunea Europeană interzice marca „TurkAegean”

Uniunea Europeană a anulat recent marca „TurkAegean” înregistrată de Organizația Turistică Turcă, în urma unei solicitări din partea Greciei.

Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al UE (EUIPO) a decis să elimine această marcă, considerând-o un element cu implicații geopolitice, după ce Atena a intentat un proces împotriva utilizării acestui slogan turistic.

Potrivit Greciei, termenul „TurkAegean” reflectă o ambiție geopolitică în contextul disputelor teritoriale dintre cele două state rivale.

Grecia și Turcia
SURSA FOTO: Dreamstime

Disputa dintre Grecia și Turcia este de lungă durată

Disputa între Grecia și Turcia legată de suveranitatea teritorială în Marea Egee este o problemă de lungă durată, cu implicații economice majore, având în vedere că turismul este o componentă esențială a economiilor ambelor țări.

Înregistrarea mărcii în decembrie 2021 a stârnit o reacție vehementă din partea politicienilor eleni, în special după ce Turcia a lansat campania turistică „Coasta fericirii turceşti”, o inițiativă destinată să atragă turiști pe litoralul său.

Deși Grecia și Turcia sunt ambele membre ale NATO, relațiile dintre cele două țări sunt adesea tensionate din cauza unor dispute istorice legate de Cipru, granițele maritime și revendicările asupra platoului continental din Marea Egee.

Astfel, marca „TurkAegean” a fost percepută de autoritățile grecești ca un simbol al unor ambiții teritoriale, ceea ce a dus la deschiderea unui proces legal.

Turcia Grecia
SURSA FOTO: Dreamstime

Decizia se poate contesta în două luni

În urma deciziei EUIPO, autoritățile turce au la dispoziție două luni pentru a contesta hotărârea, iar un termen de patru luni le este oferit pentru a prezenta motivele contestației.

De asemenea, autoritățile din Statele Unite ale Americii au solicitat clarificări suplimentare de la Turcia privind utilizarea termenului „TurkAegean”.

Agenția americană pentru brevete și mărci comerciale (USPTO) a dat Turciei un termen de 20 de zile pentru a răspunde.

Soluționarea acestei dispute legale ar putea dura între 2 și 3 ani, iar impactul său ar putea influența considerabil strategiile de promovare turistică ale Turciei în regiune.

Atena caută să găsească un echilibru cu Ankara

Grecia se află într-o situație delicată în relațiile sale cu Turcia, încercând să mențină canale de dialog, în timp ce participă activ la alianțe regionale destinate să contracareze influența tot mai mare a Ankarei, în special prin intermediul Siriei.

Cu Ankara concentrându-se pe stabilirea dominației în Siria și anticipând schimbările geopolitice legate de revenirea lui Donald Trump la președinția SUA, Atena vede cum relațiile bilaterale cu Turcia se pun pe un plan secund. Cu toate acestea, oficialii turci au trimis semnale de angajament constructiv.

Într-o conferință de presă adresată mass-mediei internaționale și turcești, ministrul turc de Externe Hakan Fidan a subliniat interesul Ankarei pentru o „relație pozitivă” cu Atena.

„Există o relație pozitivă între Turcia și Grecia, în special una care a început la nivelul conducerii”, a remarcat Fidan.

El a creditat relația dintre președintele turc Recep Tayyip Erdogan și prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis pentru crearea unui mediu favorabil rezolvării disputelor de lungă durată.