Ucraina va beneficia de un împrumut în valoare de 35 de miliarde de euro de la UE
Ucraina va beneficia de un împrumut în valoare de 35 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană (UE), ca parte a unui angajament în valoare de 50 de miliarde de dolari americani din partea Grupului Celor 7 (G7, un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Italia, Franța, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Canada, SUA).
Noul împrumut a fost anunțat vineri, 20 septembrie 2024, de către președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, aflată într-o nouă vizită oficială la Kiev, unde a mers pentru a discuta cu guvernanții ucraineni „de la pregătirea pentru iarnă la apărare, până la aderarea și progresul în ceea ce privește împrumuturile G7.”
„A opta mea vizită la Kiev vine ca sezonul de încălzire începe în curând, iar Rusia continuă să vizeze infrastructura energetică. Vom ajuta Ucraina în eforturile sale curajoase.
Vin aici pentru a discuta despre sprijinul Europei. De la pregătirea pentru iarnă la apărare, până la aderarea și progresul în ceea ce privește împrumuturile G7”, a scris, vineri, președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, pe X (Twitter).
My 8th visit to Kyiv comes as the
heating season starts soon, and Russia keeps targeting energy infrastructure.We will help Ukraine in its brave efforts.
I come here to discuss Europe’s support.
From winter preparedness to defence, to accession and progress on the G7 loans. pic.twitter.com/kxxWFA7eA0
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 20, 2024
Prima reacție a Kremlinului
Ministerul Afacerilor Externe din Rusia crede că blocul comunitar „şi-a pierdut minţile şi se îndreaptă spre ruină” prin alocarea de fonduri suplimentare pentru ajutorul militar destinat armatei Ucrainei.
G7 va oferi Ucrainei un împrumut în valoare de 50 de miliarde de dolari americani
În vară, G7 a convenit să ofere Ucrainei un împrumut în valoare de 50 de miliarde de dolari americani până la sfârșitul anului, sumă care ar urma să fie acoperită din veniturile generate de activele imobilizate ale Rusiei. Totuși, acest plan se confruntă cu anumite dificultăți deoarece SUA, care ar trebui să contribuie cu 20 de miliarde de dolari americani, manifestă reticență în a-și asuma angajamentul său față de Ucraina, dacă UE nu extinde sancțiunile care blochează activele rusești.
O astfel de decizie necesită unanimitatea membrilor UE, însă procesul este blocat de Ungaria. Din toamnă, însă, blocul comunitar lucrează la elaborarea unui plan de acordare a împrumutului respectiv, fie cu, fie fără sprijinul SUA, vizând o sumă între 22,3 miliarde de dolari americani și 44,5 miliarde de dolari americani.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit Grupului Celor 7 pentru promisiunea făcută, solicitând, totodată, crearea unui mecanism pentru confiscarea integrală a celor 300 de miliarde de dolari americani din fondurile rusești înghețate. Aproximativ două treimi din aceste fonduri sunt deținute de compania financiară Euroclear. Ucraina are o nevoie de acest împrumut deoarece infrastructura sa energetică este avariată de armata Rusiei, iar presiunea militară continuă în estul țării.