Comisarii europeni urmează să discute problema miercuri, a anunţat Dana Spinanţ, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene. Ea a precizat că Centrul UE de coordonare a reacţiei la situaţii de urgenţă dialoghează cu statele membre.
Între timp, în România este încă o alertă pentru un posibil caz de coronavirus, în cazul pasagerei unei curse aeriene recent aterizate de la Varţovia la Cluj-Napoca. Pasagera urmează a fi preluată și dusă, pentru verificări suplimentare, la Institutul de Boli Infecțioase din oraş. Aceasta le-ar fi spus autorităților că a intrat în contact cu doi bărbaţi confirmați cu coronavirus.
Directorul operațional al aeroportului, Tudorel Lupoaiei, a declarat că un prim control medical ar fi infirmat suspiciunea de coronavirus în cazul unei pasagere a cursei aeriene LOT Cluj – Varșovia. Suspecta ar fi o pasageră, nu un membru al echipajului. „Pasagera respectivă am înțeles că a fost examinată și nu prezintă niciun fel de probleme din punct de vedere al stării fizice… nu prezintă simptomele infecției”, a declarat acesta telefonic. Potrivit Agerpres, în acest moment, echipe de medici de la Direcția de Sănătate Publică și SMURD se află la aeronavă, iar pasagerii sunt în avion. „Mai departe ținem legătura cu domnii de la Sănătate Publică, ei ne vor da concluziile la care ajung și luăm măsurile în consecință. Ei decid ce se va întâmpla”, a mai spus Tudorel Lupoaiei.
Autoritățile medicale atrag atenție că, în cazul virusului din China, persoana infectată nu face febră, timp de 2-3 zile, așa cum se întâmplă în cazul gripei sezoniere.
Ultima alertă legată de o posibilă infectare cu acest virus a fost ieri, la Bacău, când o persoană recent revenită din China s-a prezentat la secția Urgențe a Spitalului din Bacău cu simptome specifice coronavirusului. În acest caz, în urma investigațiilor efectuate, Ministerul Sănătății a declarat că a fost vorba doar de o banală gripă.
Numeroase ţări şi-au întărit măsurile de precauţie la frontieră, Mongolia devenind primul stat care şi-a închis punctele rutiere de trecere a graniţei sale cu China. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care consideră această ameninţare “ridicată”, fără să emită totuşi o alertă sanitară internaţională, a declarat luni că nu ştie deocamdată dacă persoanele infectate sunt contagioase înainte de a prezenta simptomele bolii, aşa cum au afirmat anumiţi responsabili sanitari chinezi.