Josep Borrell, șeful politicii externe din UE, a făcut această afirmație luni, în timpul unei reuniuni a miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană, unde oficialii europeni au discutat despre exporturile de cereale din Ucraina.

„Facem apel la Rusia să deblocheze porturile (ucrainene)… Este de neconceput, nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina în timp ce în restul lumii suferă de foame. Este o adevărată crimă de război, așa că nu-mi pot imagina că acest lucru va mai dura mult timp”, a declarat luni Josep Borrell, relatează agenția de presă Reuters.

Amintim faptul că, duminică după-amiază, Josep Borrell a afirmat că Rusia pune lumea în pericol, prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin restricţiile asupra propriilor exporturi, cauzând astfel o penurie de alimente la nivel mondial.

Armata Rusiei a militarizat exporturile de cereale

„Suntem gata să conlucrăm cu ONU pentru a preveni orice impact indezirabil al sancţiunilor noastre asupra securităţii alimentare mondiale”, a asigurat duminică Josep Borrell, într-un articol postat pe blogul său.

Acesta a denunţat totodată „alegerea politică conştientă a Rusiei de a ‘militariza’ exporturile de cereale şi de a le utiliza ca pe un instrument de şantaj împotriva oricui se opune agresiunii sale” asupra Ucrainei.

Rusia a transformat Marea Neagră într-o zonă de război, blocând expedierile de cereale şi de îngrăşăminte din Ucraina (…) şi aplică de asemenea cote şi taxe asupra propriilor sale exporturi de cereale”, a subliniat oficialul european.

UE susține ferm că nu sancțiunile împotriva Rusiei au dus la foametea globală

Potrivit spuselor sale, sancţiunile economice impuse Rusiei de către UE „nu îi interzic statului respectiv să exporte produse agricole şi seminţe, nici să le cumpere, cu condiţia ca persoanele sau entităţile sancţionate să nu fie implicate” în aceste operaţiuni.

„Suntem pe deplin conştienţi că există o ‘bătălie a naraţiunilor’ în jurul acestei probleme a sancţiunilor. Este imperativ de a permite reluarea exporturilor ucrainene cu navele maritime. Lucrăm în strânsă colaborare cu ONU şi sperăm că o soluţie va putea fi găsită în următoarele zile. Dacă nu facem asta, riscăm să provocăm o catastrofă alimentară mondială”, a atenţionat duminică Josep Borrell, relatează sursa citată anterior.