Războiul vaccinurilor Covid-19 a ajuns în faza acuzațiilor frontale. Uniunea Europeană pune la colț Rusia și China. Un nou raport al UE acuză Beijingul și Moscova că încearcă să submineze încrederea în vaccinurile occidentale, promovându-le intens pe cele chinezești și rusești, informează Deutsche Welle.
„China și Rusia se angajează în campanii de erodare a încrederii în strategia vaccinării a Uniunii Europene și în răspîndirea scepticismului cu privire la vaccinurile dezvoltate în Occident”, spune Bruxelles-ul în raport.
De asemenea, în raport se afirmă că cele două țări se folosesc de vaccinuri pentru a exercita o influență deosebită asupra Balcanilor de Vest.
Constatările se regăsesc în raportul publicat de Serviciul de Acțiune Externă al UE (SEAE) privind dezinformarea cu privire la pandemia COVID-19.
Potrivit raportului, eforturile de „dezinformare sponsorizate de stat” s-au intensificat de la începutul anului 2021, cînd lansarea vaccinării a început să accelereze în întreaga lume.
În timp ce China și Rusia au făcut eforturi pentru a-și promova propriile vaccinuri, au recurs la campanii publicitare pentru a „submina încrederea” în vaccinurile occidentale și în instituțiile UE.
Pentru a face asta, ambele țări „utilizează mass-media controlate de stat, rețele de mijloace de comunicare proxy și social media, inclusiv conturi oficiale diplomatice de social media”, se arată în raportul UE.
În Rusia, mass-media de stat încearcă să „pună la îndoială” Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), acuzând-o că întârzie aprobarea vaccinului rus Sputnik V.
În paralel, China a promovat „narațiuni înșelătoare” despre originile coronavirusului și despre siguranța anumitor vaccinuri occidentale.
Potrivit raportului, strategiile Rusiei și Chinei de „diplomație a vaccinurilor” au vizat în special Balcanii de Vest, într-un efort de a-și spori sfera de influență.
Documentul Bruxelles-ului manifestă îngrijorare și cu privire la creșterea numărului de infectări în UE și denunță lentoarea lansării vaccinurilor produse de Rusia și China, ca exemple ale eșecului democrației și ale societăților deschise.
Deși UE a fost criticată pentru modul în care a demarat campania de vaccinare, oficialii europeni spun că o creștere a livrărilor înseamnă că 70% dintre adulți vor fi vaccinați în această vară.
Cu toate acestea, Ungaria s-a rupt de restul UE și a utilizat în campania de imunizare vaccinuri și din Rusia și din China.
În martie, EMA a lansat o revizuire a Sputnik V. Dacă va primi undă verde, ar fi primul vaccin Covid-19 din afara Occidentului care va fi aprobat pentru utilizare în UE.