UE ajustează planul de sancțiuni petroliere împotriva Rusiei. Derogări pentru Ungaria, Slovacia și Cehia

Sursa: Dreamstime

Comisia Europeană a propus modificări la embargoul planificat asupra petrolului rusesc, în încercarea de a convinge statele reticente, au declarat vineri trei surse din cadrul Uniunii Europene.

Propunerea modificată, pe care trimișii UE o discutau în cadrul unei întâlniri de vineri dimineață, include acordarea unui răgaz Ungariei, Slovaciei și Cehiei pentru a se adapta la embargou, precum și ajutor pentru modernizarea propriei infrastructuri petroliere, au declarat surse europene pentru Reuters.

De asemenea, propunerea include o tranziție de trei luni înainte de a interzice serviciilor de transport maritim din UE în privința petrolului rusesc, în loc de o lună, așa cum era prevăzut inițial, a adăugat una dintre surse.

Executivul Uniunii Europene a propus miercuri embargoul asupra petrolului ca parte a unui pachet mai amplu de sancțiuni UE împotriva Rusiei – al șaselea de când Moscova a invadat Ucraina, la 24 februarie, în ceea ce Kremlinul numește „o operațiune militară specială”.

Derogări pentru Ungaria, Slovacia și Cehia

Conform modificărilor, Ungaria și Slovacia ar putea cumpăra petrol rusesc din conducte până la sfârșitul anului 2024, iar Cehia ar putea continua până în iunie 2024, dacă nu primește mai devreme petrol printr-o conductă din sudul Europei, au precizat sursele.

Conform propunerii inițiale, majoritatea țărilor UE ar fi trebuit să înceteze să mai cumpere țiței rusesc la șase luni de la adoptarea măsurilor și să oprească importurile de produse petroliere rafinate din Rusia până la sfârșitul anului. Ungariei și Slovaciei li s-a dat inițial termen până la sfârșitul anului 2023 pentru a se adapta.

Bulgaria a cerut, de asemenea, derogări, dar nu i s-au oferit concesii privind termenele limită, „pentru că nu au un punct de vedere real”, a declarat un oficial. Celelalte trei țări cărora li s-a acordat o marjă de manevră mai mare „au o problemă obiectivă”, a adăugat oficialul.

Nu se știe încă dacă propunerea va primi sprijinul țărilor UE

Una dintre surse a declarat că termenele prelungite au fost calculate în funcție de timpii de construcție pentru modernizarea conductelor. Oficialul a declarat că Ungaria și Slovacia reprezintă doar 6% din importurile de petrol ale Uniunii Europene din Rusia, iar scutirile nu ar schimba impactul interdicției asupra economiei rusești.

Diplomații au declarat că discuțiile au fost complexe și că nu este clar dacă noua propunere va obține sprijinul tuturor celor 27 de state UE, necesar pentru ca interdicția petrolieră să intre în vigoare.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat vineri că va convoca o reuniune extraordinară a miniștrilor afacerilor externe ai UE săptămâna viitoare, dacă nu se va ajunge la un acord până la sfârșitul săptămânii.

Tot vineri, premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că Ungaria va avea nevoie de cinci ani și de investiții uriașe în rafinăriile și conductele sale pentru a-și transforma sistemul actual, care se bazează în proporție de aproximativ 65% pe petrolul din Rusia.