„Dacă nu vom ști să colaborăm strâns cu țările din Africa de Nord, atunci vor veni în Europa alte sute de mii, chiar milioane de oameni”, a atras atenția Péter Szijjártó, care a menționat: „Potrivit Ungariei, Bruxelles a promovat o politică de migrație greșită, iar cea mai mare greșeală a comis-o din cauză că a vrut să gestioneze în loc să oprească migrația, iar astfel a stimulat acest proces”.
Péter Szijjártó a mai spus: ”A venit vremea pentru ca Bruxelles să își schimbe politica, și în locul cotelor obligatorii privind redistribuirea imigranților, respectiv a încurajării migrației, trebuie să sprijine țările din nordul Africii în vederea stopării migrației. Pledăm pentru modificarea Acordului de Asociere UE-Algeria, conform solicitării algeriene. Aceasta ar contribui la dezvoltarea în continuare a economiei algeriene, la consolidarea stabilității, și ar deveni posibilă evitarea venirii masive a migranților în Uniunea Europeană, în condiții necontrolate”.
Péter Szijjártó a mai afirmat: „Împreună cu ministrul algerian de externe, Sabri Boukadoum, am analizat situația regiunii aflate la sud de Algeria și am constatat că situația de securitate s-a deteriorat foarte mult în țările din care imigranții pornesc la drum spre Europa. În regiunea Sahel au loc noi conflicte, în Mali sunt 900 de mii de imigranți interni, regiunea este amenințată de organizații teroriste și de extremiștii religioși, iar din cauza epidemiei de coronavirus situația economică se înrăutățește tot mai mult”.
Șeful diplomației ungare a mai precizat: ”Din această cauză se poate aștepta la creșterea presiunii migratorii în cadrul Uniunii Europene. Este imperios necesar ca Uniunea Europeană să coopereze cu țările nord-africane care au o gândire rațională, similară cu cea a Algeriei”.
Algeria a destructurat 12 grupări de trafic de persoane
În ultimele două luni, Algeria a destructurat 12 grupări de trafic de persoane, și, asemenea Ungariei, nu a votat pactul ONU privind migrația. Pe de altă parte, Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria a asigurat o sută de burse de studii pentru tinerii din Algeria, iar anul trecut au candidat 1.170 de studenți pentru obținerea acestor burse.
Algeria are o importantă rezervă de gaze naturale, iar în spiritul diversificării, Ungaria doreşte să cumpere de aici gaze naturale. În prezent, firmele ungare participă în procesul de dezvoltare tehnologică a agriculturii algeriene, iar Guvernul de la Budapesta dorește, urmând tradițiile anilor 1970, ca firmele din domeniul gospodăririi apelor din Ungaria să fie prezente din nou în Algeria, a mai spus Péter Szijjártó, amintind că la sfârșitul acestei săptămâni în Algeria va avea loc un referendum cu privire la noua Constituție a țării, iar Algeria a solicitat Ungariei asigurarea condițiilor pentru ca și cetățenii algerieni care trăiesc în această țară să participe la acest referendum. Guvernul ungar a promis că va crea această posibilitate la Ambasada Algeriei la Budapesta, a conchis Péter Szijjártó.