„Ne aşteptăm ca prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, să ia măsuri pentru o dezescaladare. În caz contrar, vor exista consecinţe politice, cu suspendarea vizitelor şi a contactelor la nivel înalt şi măsuri temporare şi reversibile”, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE Josep Borrell.
„Nu sunt sancţiuni, ci măsuri restrictive”, a adăugat acesta, potrivit AFP.
Purtătorul de cuvânt al lui Borrell a recunoscut însă că se discută despre suspendarea sprijinului financiar al UE. „O serie de măsuri au fost propuse statelor membre şi sunt în discuţie”, a spus el, fără a mai oferi alte detalii.
Violențe în Kosovo după punerea în funcție a primarilor de origine albaneză
În Kosovo, au izbucnit violențe la începutul lunii iunie în nordul țării, când guvernul kosovar a instalat în funcție primari de origine albaneză în patru orașe. Acest lucru s-a întâmplat după alegerile boicotate de sârbi.
Ulterior, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a cerut Kosovo să nu organizeze noi alegeri pentru primarii din nordul său până când nu va fi acordată mai multă autonomie etnicilor sârbi care formează o majoritate locală şi au boicotat un vot anterior, transmite Reuters.
„Toţi sârbii din nord cred că Serbia este ţara lor, nu Kosovo. Aceasta este realitatea. Cineva trebuie să se calmeze şi să organizeze (noi) alegeri acolo”, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic într-un interviu pentru Reuters, la Belgrad.
Ca răspuns la tulburările în care protestatarii sârbi s-au ciocnit cu forţele de menţinere a păcii ale NATO, care s-au soldat cu zeci de răniţi de ambele părţi, Serbia şi-a plasat forţele armate în cea mai mare alertă de luptă, iar NATO a trimis întăriri pentru misiunea sa din Kosovo.
Uniunea Europeană şi Statele Unite, cei mai puternici susţinători ai Kosovo, au îndemnat Pristina să organizeze noi alegeri în zona cu majoritate sârbă, pentru a dezamorsa tensiunile, iar Serbia să renunţe la alerta de luptă şi să îndepărteze trupele de graniţa cu Kosovo.
Kosovo trebuie să facă anumite concesii
Vucic a spus însă că autorităţile din Kosovo, o fostă provincie sârbă care şi-a declarat independenţa în 2008, după o revoltă din anii 1990 a etnicilor majoritari albanezi, ar trebui să facă unele concesii pentru a asigura participarea sârbilor la un nou vot.
„Încă nu avem o asociaţie a municipalităţilor sârbe, nu există încă nicio retragere a forţelor speciale de poliţie (albaneze din Kosovo) şi a primarilor de acolo”, a spus el.