Uniunea Europeană ia în calcul restricționarea importului de cereale din Ucraina

În contextul discuțiilor, ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit luni să ia în considerare restricționarea importurilor de cereale din Ucraina în timp ce examinează posibilitatea de a menține excepțiile de la taxele vamale pentru această țară aflată în conflict, au informat surse diplomatice europene, conform informațiilor transmise de AFP.

Conform acestora, unele state membre încă au rezerve.

O sursă franceză susține că din partea sa, Franţa ”a susţinut anumite propuneri poloneze” pentru a limita fluxul de cereale şi statele s-au pus de acord ”pentru a introduce ‘frâne de urgenţă’ ”.

Fermierii europeni se confruntă cu un val de cereale, ouă și carne de pasăre provenite din Ucraina. Această situație determină o scădere a prețurilor, în special în țările vecine. De asemenea, întreține o concurență considerată „neloială”, deoarece produsele ucrainene nu respectă anumite standarde comunitare. Această situație alimentează tensiunile în sectorul agricol al UE, mai ales în Polonia.

cereale Ucraina
Cereale Ucraina/SURSA FOTO: Dreamstime

Comisia Europeană propune stabilirea unor limite pentru unele produse „sensibile”

În vederea consolidării „măsurilor de salvaguardare”, Comisia Europeană a propus stabilirea unor limite pentru importurile a trei produse „sensibile” – carne de pasăre, ouă și zahăr – la nivelul mediu din anii 2022 și 2023. În cazul depășirii acestor limite, ar urma să fie reintroduse taxele vamale.

Propunerea inițială a executivului UE a fost inițial aprobată de statele membre pe 21 februarie. Însă Parlamentul European a votat în mod zdrobitor săptămâna trecută pentru extinderea plafonării la cereale (grâu, orz, ovăz, porumb) și la miere.

Eurodeputații doresc ca perioada de referință să fie calculată pe baza mediei a trei ani (2021-2023). Organizațiile fermierilor critică faptul că plafonarea propusă de către Bruxelles coincide cu volumele ridicate din ultimii doi ani. Acestea sunt considerate ca fiind în spatele crizei.

Consiliul UE și eurodeputații sunt așteptați să ajungă la un compromis înainte de expirarea excepțiilor vamale în vigoare, la începutul lunii iunie.

”Trebuie găsit un echilibru corect între menţinerea sprijinului ferm pentru economia ucraineană şi adoptarea de ‘măsuri de salvgardare’ pentru anumite produse ce merită o protecţie crescută potrivit datelor de pe piaţă”, a declarat marţi, pe 19 martie, Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.