Premieră la nivelul UE!

Companiile iraniene care produc drone folosite acum de ruşi în Ucraina, vizate de sancţiunile UE

Noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, anunţat miercuri, 14 februarie, de către Uniunea Europeană, conţine în premieră şi măsuri împotriva Iranului.

Este vorba, mai exact, despre companiile iraniene care produc drone folosite de forţele ruse în Ucraina.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat că trebuie menţinută presiunea, pentru ca maşinăria de război să-şi piardă din putere.

„Slăbim capacitatea Rusiei de a-şi menţine activă maşinăria de război. Am adoptat nouă pachete de sancţiuni. Economia Rusiei se contractă. Dar trebuie să menţinem presiunea. (…)

Ne-am concentrat pe trei scopuri principale: să sprijinim rezistenţa Ucrainei împotriva invadatorului, să subminăm maşina de război a Rusiei şi să construim împreună viitorul european al Ucrainei. Aceste acţiuni ne-au ghidat în ultimul an şi ne vor ghida în lunile care vor urma”, a declarat Ursula von der Leyen.

Şefa Comisiei Europene a susţinut discursul în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Ea a venit cu o propunere privind o a zecea tranşă de sancţiuni ale UE, în valoare de 11 miliarde de euro.

Acest nou pachet ar urma să cuprindă interdicţii de comerţ şi verificări asupra exporturilor de tehnologie către Rusia, inclusiv drone, elicoptere şi rachete.

Viitorul Ucrainei este alături de Europa

Ursula von der Leyen a cerut ca sancţiuni să se aplice şi companiilor iraniene care produc drone folosite de Rusia pe frontul din Ucraina, inclusiv operatori economici care au legături cu Gardienii Revoluţiei din Iran.

„Aceste drone ucid ucraineni (…) Este datoria noastră să sancţionăm astfel de comportamente”, a punctat Ursula von der Leyen.

Preşedintele Comisiei Europene a mai subliniat că locul Ucrainei este în Uniunea Europeană, iar rezistenţa eroică a ucrainenilor în faţa invadatorilor ruşi este motivată şi de „convingerea fermă că viitorul ţării lor, viitorul copiilor lor este în UE”.

„Europa este unul din visele Ucrainei (…) Haideţi să onorăm acest drum prin a fi alături de Ucraina atât timp cât este nevoie şi pentru ca reprezentanţii poporului ucrainean să îşi aibă locul în acest hemiciclu”, a mai declarat miercuri, 15 februarie, Ursula von der Leyen.

Şantajul lui Vladimir Putin nu a funcţionat

Ea a adăugat că Vladimir Putin a mizat pe şantajul energetic împotriva Europei, însă s-a înşelat amarnic.

„Putin a crezut că este uşor să şantajeze Europa, dar s-a înşelat. A pierdut războiul energetic pe care tot el l-a declanşat.

Veniturile din gaze şi petrol ale Rusiei s-au redus cu două treimi (…) Încercarea lui Putin de a ne şantaja a fost un eşec răsunător”, a mai afirmat liderul Comisiei Europene.