UE este îngrijorată că Statele Unite doresc să impună reglementări mai stricte privind capitalul şi lichiditatea pentru instituţiile străine de creditare, o decizie considerată incorectă de europeni.
‘Nu vreau să fiu forţat să adopt măsuri similare pentru americani. Obiectivul meu este să ajung la un acord cu americanii privind băncile străine. Concepţia mea nu este să fac ameninţări dar obiectivul meu este să găsesc o relaţie bancară corectă şi liberă. Dacă nu reuşim să încheiem un astfel de acord, în final vom ajunge la acelaşi lucru’, a afirmat Barnier, prezent la o conferinţă a Asociaţiei bancherilor britanici.
Autorităţile de reglementare din SUA au anunţat cerinţe de capital mai stricte şi pentru cele mai mari opt bănci americane, în scopul întăririi sistemului financiar şi al protejării contribuabililor de orice viitoare salvări costisitoare de bănci.
Nivelul capitalului minim propus de autorităţi are ca obiectiv reducerea riscurilor din sistemul bancar şi rezolvarea aşa numitei probleme”too big to fail’ – bănci considerate prea mari pentru a da faliment, pe care Guvernul ar putea fi forţat să le salveze în cazul prăbuşirii.
Dar cele opt bănci – JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc, Bank of America Corp, Wells Fargo & Co, Goldman Sachs Group Inc, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon Corp şi State Street Corp – susţin că noile reglementări le afectează competitivitatea faţă de rivalele lor din străinătate, care trebuie să îndeplinească cerinţe mai puţin stricte privind capitalul. Reglementările se aplică băncilor care au active totale consolidate de peste 700 miliarde de dolari sau active în custodie de peste 10.000 miliarde de dolari.
SURSA: Agerpres