Reprezentanţii UE, BCE şi FMI sunt îngrijoraţi de mărimea noului grup bancar faţă de Produsul Intern Brut al Greciei şi faţă de întreg sectorul bancar elen.
Două surse bancare au confirmat pentru Reuters problemele ridicate de creditorii internaţionali: ‘Acestea sunt argumentele scoase în evidenţă de reprezentanţii UE, BCE şi FMI’.
Băncile, Comisia Europeană şi guvernul de la Atena nu au comentat informaţiile din ‘Kathimerini’. Publicaţia arată că: ‘Reprezentanţii UE, BCE şi FMI au argumentat că cele două bănci trebuie recapitalizate separat şi trebuie să rămână entităţi legale separate. Cererea creditorilor internaţionali de anulare a fuziunii este o provocare pentru guvern deoarece fuziunea este acum în stadiul final’.
O mare majoritate din acţionarii bănci greceşti Eurobank (84,35%) au acceptat în 18 februarie o ofertă de preluare în acţiuni venită din partea rivalului National Bank of Greece (NBG), deschizând astfel calea unei fuziuni care va conduce la crearea celui mai mare grup bancar din Grecia.
În luna octombrie a anului trecut, NBG a propus preluarea tuturor acţiunilor Eurobank, demarând astfel un proces de consolidare în industria bancară greacă afectată de criza datoriilor şi o gravă recesiune. NBG, consiliată de Credit Suisse, a oferit 58 de noi acţiuni proprii pentru fiecare 100 de acţiuni Eurobank.
Noua entitate creată în urma fuziunii NBG cu Eurobank va fi cel mai mare grup bancar din Grecia în termeni de împrumuturi, depozite şi reţea bancară. Noua bancă va gestiona active totale de 174 de miliarde de euro, depozite în valoare de 85 de miliarde de euro şi va avea o prezenţă semnificativă în Turcia, România şi Serbia.
Şi alte bănci greceşti precum Alpha Bank şi Piraeus Bank au preluat o serie de rivali mai mici în încercarea de a redobândi accesul la pieţele mondiale după recapitalizarea lor. Alpha Bank a preluat Emporiki Bank de la grupul bancar francez Credit Agricole iar Piraeus a preluat ATEbank, divizia băncii portugheze Millennium BCP şi subsidiara din Grecia a Societe Generale, Geniki Bank. De asemenea, Piraeus a anunţat, marţi, preluarea pentru 524 de milioane de euro în numerar a subsidiarelor din Grecia ale băncilor cipriote Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank şi Hellenic Bank.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank)
Sursa: Agerpres