Uniunea Europeana a facut azi un act fara precedent in istoria ei, oprind fonduri care urmau sa fie trimise Bulgariei. Motivul invocat de oficiali a fost acela ca Bulgaria este prea corupta pentru a putea gestiona banii si ca nu ar fi fost alocati asa cum trebuie. Nu este vorba despre orice fel de suma ci de 220 milioane de euro.

Initial, fondurile au fost blocate in iulie 2008, dar doar amanate pentru mai tarziu. Decizia i-a luat prin surprindere pe politicienii de la Sofia, dar nu si presa bulgara. In timp ce guvernantii au afirmat ca tara lor a facut pasi seriosi in vederea combaterii coruptiei si a criminalitatii organizate, presa bulgara si europenii au afirmat ca rezultatele sunt prea putine, iar cele concrete nu sunt deloc satisfacatoare.

In fapt, banii erau meniti pentru modernizarea institutiilor de stat, iar termenul-limita pentru acordare a fost ieri. Astazi, a venit si motivatia din partea Comisiei Europene. Anularea transei trebuie sa fie un semnal de alarma pentru Bulgaria, deoarece este riscul ca si restul de 11 miliarde pe care trebuie sa le primeasca pana in 2013 sa sufere aceeasi soarta.