Cristian Bușoi a susținut că Uniunea Europeană are în vedere soluții pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc. În acest context, el a spus că preţurile ar putea creşte în continuare.
„Încă din primul pachet de sancţiuni, s-a făcut o interdicţie de import pentru cărbunele din Rusia, iar în al şaselea pachet, s-a ajuns la concluzia că până la sfârşitul acestui an, trebuie oprite importurile de produse petroliere din Rusia, o decizie extrem de importantă şi destul de dific de luat (…) deşi azi preţul mondial al petrolului e foarte ridicat.
Cu intrarea acestor sancţiuni, ne aşteptăm să mai fie creşteri de preţuri, din păcate”, a spus Cristian Bușoi.
El a arătat că în ce priveşte gazul, lucrurile sunt puţin mai complicate pentru ca aici mobilitatea nu este prea mare, depinde de conducte sau de terminale pentru gazul lichefiat.
Cea mai urgentă măsură a UE este aceea de a diversifica sursele de aprovizionare
„Şi, atunci, e un plan mai elaborat care va dura câţiva ani, până prin 2027, este estimarea Comisiei Europene. Cea mai urgentă măsură este aceea de a diversifica sursele de aprovizionare şi, aici ne uităm şi la Norvegia, Azerbaijan, Algeria.
De asemenea, UE deja importă cantităţi importante de gaz lichefiat din SUA şi există discuţii de a creşte cantităţile în următorii ani”, a spus, marţi, europarlamentarul Cristian Buşoi.
De altfel, într-o postare pe pagina de Facebook, Cristian Bușoi a spus că împreună cu colegii săi din Comisia ITRE, pe care o conduce în Parlamentul European, a discutat cu comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, despre RePowerEU.
Cristian Bușoi, despre planul de a reduce rapid dependența Europei de combustibilii fosili din Rusia
RePowerEU este Planul Comisiei Europene de a reduce rapid dependența Europei de combustibilii fosili din Rusia, prin accelerarea tranziției către energia curată și construirea unei Uniuni Energetice, care înseamnă un sistem energetic european sigur, rezistent și eficient.
„În martie 2022, am demonstrat, încă o dată, că suntem solidari în fața provocărilor și am decis să cumpărăm în comun gaze naturale, gaze naturale lichefiate (LNG) și hidrogen. Este răspunsul pe care îl dăm pentru a proteja cetățenii în fața creșterii abrupte a prețurilor la energie și pentru a reduce dependența de importurile rusești.
Pentru acest scop UE, a lansat Platforma energetică a UE, care va facilita negocierile cu partenerii internaționali și achizițiile de combustibil, pe același principiu ca în cazul vaccinurilor anti-COVID-19. Este foarte important de menționat că această platformă va fi de folos și Republicii Moldova și Ucrainei, Georgiei, precum și țărilor din Balcanii de Vest”, a arătat europarlamentarul PNL.
Bușoi a explicat că, pornind de la pachetul de propuneri „Fit for 55” și venind în completarea acțiunilor întreprinse în materie de securitate a aprovizionării și a stocării energiei, planul REPowerEU propune un set suplimentar pentru: economisire de energie, diversificarea aprovizionării, înlocuirea rapidă a combustibililor fosili, susținerea investițiilor și a reformelor în domeniul Energiei.