UE caută soluții pentru creșterea cheltuielilor în apărare, fără a încălca regulile fiscale

Guvernele statelor din Uniunea Europeană (UE) discută posibilitatea de a extinde ce înseamnă „investiții în apărare” pentru a putea crește cheltuielile, fără a încălca regulile UE privind datoriile prea mari. La summitul de luni, liderii UE au decis să crească măsurile de apărare împotriva Rusiei și a altor amenințări, prin cheltuieli mai mari și îmbunătățirea capacităților militare.

Reglementările fiscale ale UE stabilesc modul în care fiecare guvern trebuie să își gestioneze cheltuielile, astfel încât datoria publică să scadă treptat în câțiva ani. Dacă investițiile în apărare nu sunt luate în calcul, guvernele ar putea avea mai multă libertate să cheltuiască.

Oficialii europeni spun că pentru a crește cheltuielile pentru apărare fără a depăși limitele de împrumut impuse de UE, s-ar putea folosi „clauze de excepție naționale” care permit guvernelor să ceară Comisiei Europene (CE) suspendarea acestor limite în cazul unei crize economice sau a unor factori externi necontrolabili.

Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, va analiza posibilitatea relaxării regulilor UE privind deficitul și datoria publică pentru a permite creșterea cheltuielilor pentru apărare.

„Dacă ne uităm la bugetele naţionale, acestea sunt constrânse. Acestea au fost constrânse până acum de noile reguli ale Pactului de stabilitate şi creştere. Pentru vremuri extraordinare, este posibil să existe măsuri extraordinare şi în Pactul de stabilitate şi creştere şi cred că trăim vremuri extraordinare.

Executivul comunitar va explora în continuare utilizarea mult mai multor flexibilităţi şi opţiuni posibile în Pactul de stabilitate şi creştere pentru investiţiile în apărare”, a precizat ea.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (SURSA FOTO: Dreamstime)

Polonia crede că actuala definiție a investițiilor în apărare este prea restrânsă

Polonia a pregătit un document în care susține că actuala definiție a investițiilor în apărare este prea restrânsă. Polonia consideră că, având în vedere problemele de securitate, investițiile în apărare ar trebui să includă și alte cheltuieli, nu doar achiziționarea de echipamente, ci și sprijin pentru fabricile de arme și muniții, pentru a îmbunătăți capacitățile militare.

Documentul sugerează că ar trebui incluse investițiile în infrastructura folosită de armată, dar și în infrastructura care poate fi folosită atât în scopuri militare, cât și civile, cum ar fi construirea de adăposturi în clădiri rezidențiale sau cheltuieli pentru apărarea civilă. Definiția este importantă deoarece, potrivit reglementărilor fiscale ale UE, care limitează deficitul guvernamental la 3% din PIB și datoria publică la 60% din PIB, dacă o țară depășește aceste limite din cauza cheltuielilor pentru apărare, nu vor exista sancțiuni.

Polonia a început un program costisitor de înarmare și alocă pentru apărare mai mult de 4% din PIB, mult mai mult decât angajamentul de 2% asumat în cadrul NATO. Polonia vrea ca și celelalte state ale UE să urmeze acest exemplu, dar multe dintre ele nu sunt de acord.

Guvernul de la Varșovia profită de președinția semestrială a Consiliului UE pentru a pune pe agenda UE obiectivul de a crește cheltuielile militare. Acest obiectiv este susținut și de președintele SUA, Donald Trump, care a cerut țărilor europene membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB, o idee susținută de Polonia și țările baltice, dar care este considerată nerealistă de majoritatea europenilor.

Donald Trump
SURSA FOTO: Facebook, Donald J. Trump

În 2024, cheltuielile de apărare ale țărilor europene din NATO și ale Canadei au crescut cu 20% față de 2023

În 2024, cheltuielile de apărare ale țărilor europene și ale Canadei au crescut cu 20%, față de anul 2023, a spus secretarul general al NATO, Mark Rutte, înainte de o întâlnire în care membrii Alianței Nord Atlantice vor fi probabil presionați de SUA să cheltuiască mai mult.

Această creștere de 20% reprezintă mai mult de 485 de miliarde de dolari în cheltuieli suplimentare din partea țărilor NATO, excluzând SUA.

„Aştept cu nerăbdare să găzduiesc miniştrii apărării la sediul NATO, săptămâna viitoare, unde vom vorbi despre investiţii mai mari şi mai bune în apărare. Am făcut calculele. Cifrele sunt în creştere.

De fapt, cheltuielile Europei şi Canadei sunt în creştere cu 20% în 2024, ceea ce aduce investiţia totală suplimentară în ultimii ani de la 640 la 700 de miliarde de dolari”, a transmis oficialul olandez.

Mark Rutte
SURSA FOTO: Facebook, Mark Rutte

„Ultimii ani” se referă la perioada începută în 2014, când membrii alianței au convenit să aloce 2% din PIB-ul lor pentru apărare. Conform estimărilor NATO din 2024, 23 din cele 32 de țări membre îndeplinesc acest obiectiv.