O astfel de solicitare de informaţii reprezintă, de obicei, primul pas în demersurile de probare a unor înţelegeri făcute de autorităţile europene antitrust, dar Comisia a arătat că nu există evidenţe imediate că s-ar fi încălcat legea. "Cererea are legătură cu modalitatea în care se realizează standardizarea serviciilor viitoare în comunicaţiile mobile. Aceste etape de strângere de date nu înseamnă că avem îngrijorări legate de concurenţă în momentul de faţă, nici nu judecă în avans ceea ce va urma", a declarat un purtător de cuvânt al comisarului european pentru concurenţă, Joaquin Almunia. Standardele în industrie sunt folosite pentru a asigura interoperabilitatea diferitelor aparate mobile şi sunt necesare în fiecare stadiu al procesului, de la chipurile din telefoane, până la modul în care se transmite semnalul.

O sursă apropiată discuţiilor a declarat pentru Wall Street Journal că demersul UE este surprinzător, în condiţiile în care întregul proces a fost foarte transparent de la început: "Au fost avocaţi prezenţi la fiecare întâlnire şi o scrisoare a fost trimisă ulterior comisiei pentru a prezenta notele discuţiilor".

Un alt analist citat de aceeaşi publicaţie a arătat, însă, că mişcarea poate face parte dintr-o agendă mai amplă a comisiei, care a reglementat reducerea tarifelor de roaming pentru consumatorii europeni, afectând veniturile companiilor de telefonie mobilă într-o perioadă în care acestea au cheltuieli mari cu reţelele 4G: "Credem că acest demers este, în realitate, parte dintr-un război al declaraţiilor ce escaladează între UE şi companiile telecom …creşte şi animozitatea dintre cele două părţi".