„Este în interesul atât al Bulgariei, cât şi al Macedoniei de Nord să găsească o soluţie la aceste chestiuni care provoacă neînţelegeri”, a declarat Oliver Varhelyi la Skopje. „Dacă ele nu sunt reglate, va fi foarte dificil de avansat”, a avertizat acesta, conform agerpres.ro
Un plan de investiţii în valoare de 9 miliarde de euro
Comisarul european efectuează un turneu în Balcanii Occidentali pentru a prezenta un plan de investiţii în valoare de 9 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, precum şi evaluarea Bruxellesului asupra reformelor în desfăşurare în aceste ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană.
În luna martie, UE a decis să lanseze negocieri de aderare cu Macedonia de Nord, şi, cu anumite condiţii, cu Albania.
„Sperăm să ţinem primele conferinţe interguvernamentale (de lansare oficială a tratativelor) cu Macedonia de Nord şi Albania în cadrul preşedinţiei germane a Consiliului UE”, care se încheie la finalul lui decembrie, a adăugat Varhelyi.
Însă Bulgaria, care a aderat la blocul comunitar în 2007, a ameninţat cu blocarea discuţiilor dintre UE şi Skopje dacă disputa sa istorică cu Macedonia de Nord nu este soluţionată.
Bulgaria contestă în special existenţa unei limbi macedonene şi vorbeşte despre un dialect bulgar. Cele două ţări îşi dispută, de asemenea, personalităţi istorice care au luptat împotriva ocupaţiei otomane.
În 2017, Sofia şi Skopje au semnat un „tratat de prietenie istoric” ce prevede crearea unei comisii alcătuite în principal din istorici pentru a soluţiona aceste diferende, dar activitatea ei a fost suspendată la cererea Macedoniei de Nord înaintea legislativelor din luna iulie.
Turismul din Bulgaria, la pământ
Sectorul turismului din Bulgaria a raportat cel mai dificil sezon de vară înregistrat vreodată, pierderile ajungând la aproape 80%, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), iar aproximativ 30% dintre cei angajaţi în turism şi-au pierdut locurile de muncă, transmite Novinite.
„Ceea ce putem spune despre acest sezon de vară este că a fost cel mai dificil şi, de asemenea, absolut neobişnuit pentru economia bulgară, europeană şi internaţională. În ceea ce priveşte situaţia din Bulgaria, cei implicaţi în sectorul turismului şi Guvernul au făcut multe eforturi”, a afirmat directorul Consiliului Naţional al Turismului, Polina Karastoyanova.
Oficialul a adăugat: „Conform datelor din 2018 şi 2019, peste nouă milioane de turişti străini au vizitat Bulgaria. Evident, piaţa bulgară nu este pregătită să înregistreze astfel de cifre. Două milioane ar fi cifra maximă dacă toţi cetăţenii bulgari ar avea oportunitatea de a-şi petrece vacanţa în ţară”.