Comisia Europeană a declarat astăzi într-un comunicat de presă că are de recuperat 214,6 milioane de euro de la statele membre în contul fondurilor direcţionate prin Politica Agricolă Comună folosite neregulamentar.
Ţările care vor trebui să returneze cele mai mari sume de bani sunt Franţa – 71 de milioane euro, Spania – 31,7 milioane euro, Olanda – 16,6 milioane euro, Grecia – 17,16 milioane şi Olanda – 16,6 milioane euro. Deocamdată, UE nu a cerut României banii înapoi.
Ca urmare a unei decizii adoptate de UE, mai multe state membre sunt obligate să returneze o parte din fondurile pentru agricultură distribuite în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). Sumele trebuie returnate din cauza nerespectării regulilor UE sau neaplicării adecvate a procedurilor de control privind cheltuielile pentru agricultură.
„Comisia Europeană menţine presiunea pentru a asigura cele mai bune controale a modului în care aceste fonduri sunt cheltuite. Sistemul funcţionează mai bine ca niciodată şi vom continua să îl îmbunătăţim,” a declarat Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultură.
Conform deciziei Comisiei Europene, toate statele membre trebuie să returneze o parte din fonduri, în afară de Suedia, Bulgaria, Danemarca, Slovacia, Letonia, Estonia, Cipru şi România, care deocamdată nu sunt incluse în comunicat.
De ce s-au cerut bani înapoi?
Franţa – 71 milioane euro, pentru slăbiciuni în efectuarea de controale neanunţate şi aplicarea defectuoasă de sancţiuni.
Spania – 31,7 milioane euro, pentru deficienţe de control şi aplicarea greşită a sacţiunilor în sectorul producţiei de ulei de măsline.
Grecia – 17,16 milioane euro, pentru nerespectarea datelor limită de plăţi, depăşirea pragurilor financiare, controale contabile şi administrative defectuoase.
Olanda – 16,6 milioane euro, pentru deficienţe în sistemul de identificare a parcelelor agricole, controale administrative şi neanunţate deficiente, precum şi neaplicarea de sancţiuni.
Restul ţărilor au fost sancţionate după cum urmează:
Austria – 1,51 milioane de euro, pentru nereguli în aplicarea sistemului de reduceri şi pentru nerespectarea de către deţinătorii de vite şi oi a prevederii 796/2004.
Belgia – 0,36 milioane euro, pentru o greşeală semnalată de auditul financiar.
Republica Cehă – 0,19 milioane euro, pentru prelevarea neadecvată de mostre şi stocarea neadecvată de produse.
Germania – 2,1 milioane de euro, pentru nerespectarea articolului 47 al prevederii 796/2004, nerespectarea datelor limită de plăţi, depăşirea plafoanelor financiare, verificări defectuoase.
Finlanda – 0,06 milioane, pentru calcularea greşită de sancţiuni şi începerea întârziată a controalelor.
Marea Britanie – 10,94 milioane euro, pentru nerespectarea datelor limită de plăţi şi depăşirea plafoanelor financiare.
Ungaria – 12,15 milioane euro, pentru slăbiciuni ale sistemului de identificare a parcelelor agricole şi verificare nesatisfăcătoare a bazelor de date.
Irlanda – 0,71 milioane euro, pentru nerespectarea articolului 47 al prevederii 796/2004.
Italia – 5,41 milioane euro, pentru controale defectuoase.
Lituania – pentru slăbiciuni ale sistemului de identificare a parcelelor agricole şi ale controalelor neanunţate, precum şi pentru control insuficient al GAEC.
Luxemburg – 0,004 milioane euro, pentru calcularea greşită de plăţi.
Malta – 0,02 milioane euro, pentru depăşirea pragurilor financiare.
Portugalia – 12,02 milioane euro, pentru controale întârziate, greşeli în efectuarea controalelor neanunţate etc.
Polonia – 10 milioane euro, pentru caliatea slabă şi cantitatea insuficientă a verificărilor a două măsuri de dezvoltare rurală.
Slovenia – 0,02 milioane euro, pentru nerespectarea datelor limită de plăţi şi depăşirea pragurilor financiare.
Ungaria – 12 milioane euro, pentru deficienţe în sistemul de identificare a parcelelor agricole şi alte controale deficiente.