Acesta a condamnat Moscova pentru agresiunea împotriva unei ţinte cruciale de export de cereale, la o zi după ce a semnat un acord de deblocare a exporturilor ucrainene de cereale din fosta republică sovietică.

”UE condamnă ferm atacul cu rachete ruseşti asupra portului maritim din Odesa. Lovirea unei ţinte esenţiale pentru exportul de cereale la o zi după semnarea acordurilor de la Istanbul este deosebit de condamnabilă şi demonstrează încă o dată dispreţul total al Rusiei faţă de dreptul şi angajamentele internaţionale”, a scris Borrell pe Twitter.

Autoritățile din Ucraina au raportat sâmbătă un atac rusesc asupra portului comercial din Odesa, un punct cheie pentru exportul de cereale prin Marea Neagră.

”Inamicul a atacat portul maritim comercial cu rachete de croazieră din clasa Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea ucraineană, în timp ce două au lovit infrastructura portului”, au relatat surse ucrainene din Odesa.

ONU, reacție după atacul din portul Odesa

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacul Rusiei asupra portului Odesa, menționând că acesta este un port crucial pentru a implementa acordul care a fost semnat vineri la Istanbul.

‘Secretarul general condamnă fără echivoc loviturile semnalate astăzi în portul ucrainean Odesa’, a afirmat purtătorul de cuvânt Farhan Haq într-un comunicat.

‘Deplina implementare (a acordului) de către Federaţia Rusă, Ucraina şi Turcia este imperativă’, se mai spune în comunicat.

‘De aceste produse este nevoie disperată pentru a răspunde crizei alimentare globale şi a uşura suferinţa a milioane de oameni în nevoie pe glob’, adaugă textul menţionat.

‘Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului’, a anunţat sâmbătă Comandamentul Operaţional Sud pe reţeaua Telegram, la o zi după ce Ucraina şi Rusia au semnat la Istanbul două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră.

Acest acord, aprig negociat din aprilie la iniţiativa lui Antonio Guterres, va uşura situaţia ţărilor dependente de pieţele rusă şi ucraineană, care reprezintă împreună 30% din piaţa mondială de cereale.

În termenii acestui acord, ‘culoare securizate’ vor permite circulaţia navelor de mărfuri în Marea Neagră, pe care ‘cele două părţi s-au angajat să nu le atace’, a precizat un responsabil al ONU sub acoperirea anonimatului.