„În urmă cu 100 de zile, Rusia a declanşat războiul nejustificat împotriva Ucrainei. Curajul ucrainenilor merită respectul şi admiraţia noastră. Uniunea Europeană este alături de Ucraina. Astăzi, la Paris, voi discuta cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care exercită Preşedinţia Consiliului UE, despre actuala şi viitoarea susţinere a Uniunii Europene pentru Ucraina.
Tocmai am adoptat al şaselea pachet de sancţiuni puternice împotriva Rusiei şi vom menţine presiunile. Europa va susţine Ucraina cât de mult timp va fi necesar, cu toată asistenţa financiară, tehnică şi umanitară posibilă. Îi vom ajuta să reconstruiască, să se reformeze şi să se modernizeze”, a scris vineri Ursula von der Leyen pe contul său de Twitter.
100 days ago Russia unleashed its unjustifiable war on Ukraine.
The bravery of Ukrainians commands our respect and our admiration.
The EU stands with Ukraine.
Today in Paris, I will discuss with @emmanuelmacron @Europe2022FR the EU’s current & future support to the country.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 3, 2022
We have just adopted our 6th package of tough sanctions against Russia and will keep the pressure on.
Europe will support Ukraine as long as it takes, with all the financial, technical and humanitarian aid possible.
We will help them rebuild, reform and modernise. pic.twitter.com/ypYhHlejGo
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 3, 2022
UE a impus noi sancțiuni economice împotriva Rusiei
Consiliul European a anunţat luni o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv reducerea semnificativă a importurilor de petrol.
„Vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Bruxellesul a decis eliminarea Sberbank, banca centrală din Rusia, din sistemul de tranzacţii SWIFT şi interzicerea emisiei a încă trei posturi de stat din Rusia.
Menționăm faptul că embargoul petrolier asupra Rusiei este rezultatul unui compromis cu Ungaria, Slovacia şi Cehia, state europene care s-au opus ferm propunerii iniţiale de a opri total importurile de petrol din Rusia.
Întrucât liderii europeni nu au putut ajunge la un acord comun privind oprirea totală a importurilor de petrol din Rusia, au acceptat recent oprirea parțială a importurilor ruse de pe cale maritimă.
Polonia şi Germania au fost nevoite să ofere garanţii Ungariei, Slovaciei şi Cehiei că le vor furniza petrol, în cazul în care Rusia își va bloca exporturile pe cale terestră, drept reacție la sancțiunile economice.