Fonduri UE și sprijin pentru cei afectați de inundații

Inundațiile devastatoare și cei care au fost afectați de inundații în România și alte state din Europa Centrală și de Est au fost subiect de discuție în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a transmis că Uniunea Europeană va sprijini țările afectate, inclusiv România, prin decontarea cheltuielilor și oferirea de fonduri suplimentare pentru reconstrucție și asistență.

„Uniunea Europeană va deconta României o parte din toate cheltuielile pe care România le face acum pentru a ajuta oamenii afectați. Fie că e vorba de cheltuieli pentru curățare, fie că e vorba de bunuri produse de primă necesitate, fie că e vorba de reparare a infrastructurii. O parte dintre aceste cheltuieli vor fi decontate din fonduri europene, cât în funcție de pagubele din România. De exemplu, anul trecut au fost inundații foarte puternice în Slovenia și chiar în aceste săptămâni de contăm Sloveniei 428 de milioane de euro”, a declarat europarlamentarul român la ProTV.

Sprijin financiar pentru zonele afectate

Parlamentul European a dezbătut un set de măsuri care îndeamnă Comisia Europeană să eficientizeze intervențiile în cazul dezastrelor naturale. Măsurile propuse includ majorarea fondurilor pentru ajutoare de urgență, oferind sprijin pentru hrană, adăpost și reconstrucție.

De asemenea, s-a pus accent pe necesitatea intervențiilor rapide, astfel încât oamenii să primească ajutor cât mai curând posibil.

Europarlamentarii au cerut acțiuni rapide din partea Comisiei Europene, având în vedere distrugerile provocate de ciclonul Boris în centrul Europei. Această criză a evidențiat importanța sprijinului financiar alocat pentru refacerea infrastructurii și sprijinirea comunităților afectate.

inundatii
SURSA FOTO: Facebook – Nicolae Ciucă

Liderii europeni, mesaje de susținere pentru România

Liderii instituțiilor europene au transmis mesaje de solidaritate față de România și celelalte state afectate de inundații. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că „Europa este pregătită să ajute”, subliniind angajamentul Uniunii Europene de a sprijini regiunile afectate prin fonduri și alte măsuri de susținere.

Siegfried Mureșan a explicat că Uniunea Europeană va deconta României o parte din cheltuielile efectuate pentru ajutorarea oamenilor și repararea infrastructurii. „Oamenii primesc banii de la autoritățile din România, iar Uniunea Europeană decontează ulterior Guvernului aceste fonduri”, a declarat europarlamentarul român.

Procedura de decontare și eligibilitatea lucrărilor

Guvernul României va trebui să depună o evaluare preliminară a pagubelor în termen de 12 săptămâni de la producerea dezastrului. După această evaluare, Uniunea Europeană va analiza cererea și va efectua decontările în câteva luni.

Mureșan a precizat că fondurile europene vor acoperi lucrările de evacuare a apelor, curățare, repararea infrastructurii și furnizarea de bunuri de primă necesitate.

„Oamenii primesc banii de la autoritățile din România, de la Guvern și după aceea, Uniunea Europeană decontează Guvernului României aceste fonduri tocmai pentru ca să nu existe întârziere și oamenii să fie ajutați cât mai repede. Deci, în România autoritățile ajută, sprijină și în timp de 12 săptămâni de la momentul producerii dezastrului, Guvernul României trebuie să depună o primă evaluare a pagubelor la Comisia Europeană și să solicite ajutor.

Uniunea Europeană nu va sprijini însă bunurile care ar fi trebuit asigurate conform legii la inundații. În aceste cazuri, asigurătorii sunt cei care trebuie să despăgubească oamenii afectați. Sprijinul UE va fi oferit pentru toate reparațiile și intervențiile necesare pentru repunerea în funcțiune a gospodăriilor și a infrastructurii afectate.

„Practic, acolo unde oamenii au obligația de a asigura un bun, o casă, acolo asigurătorii despăgubesc. Iar dacă cineva nu a respectat legea și, practic, nu s-a asigurat, Uniunea Europeană în acel caz nu poate, nu poate ajuta. Toate bunurile de primă necesitate, toate reparațiile, toate lucrările de evacuare pentru a repune în funcțiune întreprinderi, pășuni, terenuri agricole și gospodăriile oamenilor”, a mai spus Siegfried Mureșan.