11 milioane de euro, aceasta este suma alocata de Uniunea Europeana pentru investitii in servicii sociale, prin schema de finantare lansata saptamana trecuta la Bucuresti. La aceasta se adauga 3,67 milioane euro din partea Ministerului Dezvoltarii si Prognozei. In total, aproape 15 milioane de euro, nerambursabili, care vor fi alocati solicitantilor in stare sa conceapa un proiect convingator. Concret, acesti bani vor ajuta ceea ce se numeste oficial "categorii defavorizate". Adica, persoanele c
11 milioane de euro, aceasta este suma alocata de Uniunea Europeana pentru investitii in servicii sociale, prin schema de finantare lansata saptamana trecuta la Bucuresti. La aceasta se adauga 3,67 milioane euro din partea Ministerului Dezvoltarii si Prognozei. In total, aproape 15 milioane de euro, nerambursabili, care vor fi alocati solicitantilor in stare sa conceapa un proiect convingator.
Concret, acesti bani vor ajuta ceea ce se numeste oficial „categorii defavorizate”. Adica, persoanele cu disabilitati vor avea mai multe centre de reabilitare, cele fara locuinta vor fi aduse in adaposturi, si dependentii de alcool si droguri vor fi mai bine tratati in centre speciale. Infiintarea de noi servicii sociale s-a decis deoarece, asa cum se poate observa cu ochiul liber, cele existente sunt insuficiente, asadar nu pot acoperi necesitatile grupurilor vizate.
Autoritatile publice locale (consilii locale si judetene) sunt cele care pot solicita finantare. Acestea pot depune proiecte individual sau in parteneriat cu alte autoritati publice locale, alte institutii publice (spitale, universitati de stat, scoli) sau organizatii nonguvernamentale. Activitatile care pot fi finantate includ infiintarea, dezvoltarea si imbunatatirea serviciilor sociale. „Grupurile tinta carora li se vor adresa proiectele sunt formate din persoane cu disabilitati, tinerii de peste 18 ani care au plecat din casele de copii, precum si alte categorii defavorizate. Pe acestea trebuie sa se axeze solicitantii cand concep cererile de finantare”, explica Oana Grigore, purtator de cuvant al Ministerului Dezvoltarii si Prognozei (MDP).
Proiectele vor fi implementate in cele 11 zone critice identificate prin Planul National de Dezvoltare. Aceste zone trec prin severe modificari, fiind denumite „de restructurare industriala cu potential de crestere economica”. Potrivit oficialilor MDP, acestea „au nevoie de ajutor pentru includerea sociala, reducerea saraciei si integrarea pe piata muncii a grupurilor sociale vulnerabile”.
Suma care poate fi solicitata de catre o institutie interesata trebuie sa fie de minimum 10.000 de euro si de maximum 200.000, aceasta reprezentand cel mult 90% din valoarea proiectului. Restul de 10% este contributie proprie, numai in numerar, pentru ca prestatiile in natura nu sunt admise.
„Programul are ca obiectiv intarirea capacitatii administratiilor locale si regionale de a construi parteneriate cu scopul dezvoltarii serviciilor sociale”, se mai arata in comunicatul MDP. Oana Grigore adauga faptul ca programul este important deoarece in teritoriu sunt foarte putine centre in acest moment. Foarte importanta este infiintarea centrelor antidrog.
Proiectele sunt asteptate pana la data de 8 ianuarie 2003, la agentiile de dezvoltare regionala corespunzatoare in care proiectele vor fi puse in aplicare. „Evaluarea va incepe imediat dupa termenul limita. Aceasta va fi efectuata de catre un comitet format din reprezentantii agentiilor regionale si evaluatori independenti”, spune Oana Grigore.
Pentru realizarea programului, MDP colaboreaza cu Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Setul complet de documente, care include cererea de finantare, este disponibil pe paginile de Internet ale MDP, www.mdp.ro si ale Delegatiei Comisiei Europene, www.infoeuropa.ro, precum si la sediile agentiilor de dezvoltare regionale.
Activitati eligibile
Infiintarea, dezvoltarea si imbunatatirea serviciilor sociale prin:
· Centre sociale: centre de zi,
cantine sociale
· Centre de reabilitare: centre de reabilitare si recuperare, centre de consiliere, adaposturi temporare
· Centre de urgenta pentru tinerii care au parasit centrele de ocrotire, persoane fara adapost, persoane dependente de alcool sau droguri
· Reabilitarea institutiilor selectate si dotarea centrelor pentru persoanele in varsta.
Cheltuieli eligibile
· Costul personalului angajat in proiect
· Transportul, cazarea si diurna aferente personalului angajat in proiect
· Costurile echipamentelor si ale serviciilor aferente (maximum 40% din suma
totala a proiectului)
· Costurile materialelor consumabile si ale altor bunuri
· Costuri privind diseminarea informatiilor, evaluarea proiectului, audit etc.
Mai sunt eligibile cheltuielile cu:
· Reabilitarea, imbunatatirea si amenajarea cladirilor
· Extinderea cladirilor pentru centrele de batrani.
Sumele maxime pentru fiecare din aceste doua tipuri de cheltuieli nu pot depasi 40% din bugetul total al proiectului.