Ursula von der Leyen a criticat dur discursul lui Viktor Orbán din Parlamentul European
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a criticat dur discursul premierului ungar Viktor Orbán rostit în Parlamentul European, acuzându-l că s-a apropiat de Vladimir Putin și că a permis influența străină a Rusiei și Chinei, dezamăgind astfel poporul ungar.
Ca răspuns, Orbán s-a declarat „șocat” de afirmațiile președintelui CE, susținând că actuala Comisie Europeană a devenit o „armă politică” în loc să se concentreze pe funcționarea eficientă a Uniunii Europene, conform informațiilor furnizate de Politico.
În timpul discursurilor, europarlamentarii s-au ridicat de la locuri și i-au intonat lui Viktor Orbán celebra melodie „Bella Ciao”. Președinta Ursula von der Leyen a fost luată prin surprindere de acest moment care se desfășura în plenul Parlamentului European.
Președintele Comisiei Europene a afirmat că există încă persoane care învinuiesc pentru acest război nu invadatorul, ci pe cel invadat, punând accentul nu pe dorința de putere a lui Putin, ci pe aspirația Ucrainei pentru libertate.
„Există încă unii care dau vina pentru acest război nu pe invadator, ci pe invadat. Nu pe pofta de putere a lui Putin, ci pe setea de libertate a Ucrainei”, a declarat președintele Comisiei Europene.
Ea a exprimat dorința de a-l întreba pe Orbán dacă ar fi învinovățit vreodată ungurii pentru invazia sovietică din 1956
Ea a exprimat dorința de a-l întreba pe Orbán dacă ar fi învinovățit vreodată ungurii pentru invazia sovietică din 1956, sau pe cehi și slovaci pentru represiunea sovietică din 1968, ori pe lituanieni pentru represiunea din 1991. Întrebările retorice au fost primite cu aplauze de către grupurile politice pro-europene.
„I-ar fi învinovățit vreodată pe unguri pentru invazia sovietică din 1956? Sau cehii și slovacii pentru represiunea sovietică din 1968? Sau lituanienilor pentru represiunea sovietică din 1991?”, a întrebat Ursula von der Leyen.
Critica sa la adresa politicilor lui Orbán vine cu câteva săptămâni înainte ca cei 26 de comisari europeni să se prezinte în fața Parlamentului pentru a obține aprobarea, având în vedere că Ursula von der Leyen necesită sprijinul eurodeputaților pentru un al doilea mandat. În cel mai recent discurs, von der Leyen a folosit un ton neobișnuit de incisiv pentru a-l acuza pe premierul ungar de apropierea sa de Putin.
La începutul celor șase luni de când Ungaria a preluat președinția Consiliului UE, Orbán s-a angajat în ceea ce a numit „misiuni de pace” în Kiev, Moscova, Beijing și Washington, susținând fără aprobat că acționează în numele Uniunii Europene.
Orbán a avut ocazia să reacționeze
După comentariile liderilor grupurilor politice din Parlament, Orbán, vizibil șocat, a avut ocazia să reacționeze și a afirmat că a fost surprins de declarațiile președintelui.
El a subliniat că a evitat intenționat să abordeze divergențele de opinie, explicând că, în calitate de președinție a Consiliului, acționează în numele Europei și că nu este corect să discute despre aceste neînțelegeri în cadrul unei întâlniri dedicate președinției.
„În mod deliberat nu am adus în discuție divergențele noastre, deoarece, în calitate de președinție a Consiliului, lucrăm în numele Europei. Nu este corect să vorbim despre aceste diferențe de opinie când aici vorbim despre președinție”, a spus premierul ungar.
Orbán a subliniat că actuala Comisie Europeană a ajuns să fie percepută ca „o armă politică”, în loc să rămână neutră și să se concentreze pe apărarea tratatelor Uniunii Europene.
Von der Leyen a discutat și despre alte neînțelegeri pe care le-a avut cu prim-ministrul ungar
Referitor la competitivitate, un domeniu în care ambii lideri recunosc necesitatea unor investiții semnificative în UE, președintele Comisiei a afirmat că, deși Uniunea Europeană depune eforturi pentru a încuraja piața unică, există „un guvern care se îndreaptă exact în direcția opusă, îndepărtându-se de piața unică”. Nu este greu de dedus la cine se referea.
„Cum poate un guvern să atragă mai multe investiții europene dacă, în același timp, discriminează companiile europene, impozitându-le mai mult decât pe altele?”, a adăugat ea.
Von der Leyen și-a întărit criticile la adresa lui Orbán discutând despre migrație, un subiect controversat și un punct de interes constant pentru premierul ungar. Acesta din urmă afirmase cu o zi înainte, în cadrul unei conferințe de presă, că Ungaria este una dintre puținele țări care se străduiește să împiedice intrarea migranților fără documente în Uniunea Europeană.
„V-am auzit cuvintele”, a continuat von der Leyen.
„Ați spus că Ungaria protejează frontierele și că infractorii sunt închiși în Ungaria. Cum se potrivește acest lucru cu faptul că anul trecut autoritățile au eliberat din închisoare traficanți și contrabandiști condamnați înainte de a-și încheia pedeapsa?”, a mai spus ea.