Spania ar putea restricţiona din nou intrarea românilor care vin să lucreze. Potrivit unor surse comunitare, Comisia Europeană va autoriza miercuri Spania să reintroducă permisele de muncă pentru cetăţenii români, neîngrădiţi acum după eliminarea lor în 2009. Madridul avea nevoie de avizul comunitar pentru a restrânge una din libertăţile fundamentale ale tratatelor europene, libertatea de mişcare pe Piaţa europeană a muncii, informează miercuri ziarul La Razon.
Comisia a dat astfel undă verde argumentelor guvernului spaniol, care au justificat restricţia ca urmare a deteriorării pieţei muncii spaniole, exact în perioada estivală când mii de sezonieri români vin să lucreze în agricultură. Aşa cum recunoaşte Bruxelles-ul în documentul scris prin care aprobă decizia, ‘este posibil ca afluxul continuu şi nerestricţionat al muncitorilor români să poată fi factorul care să sporească presiunea pe piaţa muncii. Prin urmare, pentru a restaura situaţia normală pe piaţa muncii spaniole, este îndreptăţit ca Spania să fie autorizată să limiteze temporar liberul acces al muncitorilor români’.
Datele arată, potrivit executivului comunitar, că Spania ‘se confruntă cu o disfuncţie gravă a pieţei muncii’. Pe lângă o rată a şomajului de 21% şi de 45% în rândul tinerilor, Comisia notează că cifrele celor fără un loc de muncă sunt mari şi în colectivitatea românilor, un motiv în plus care justifică această măsură. Peste 30% din românii care trăiesc în Spania sunt şomeri, iar numărul celor care au sosit aici de la aderarea ţării lor la UE în 2007 s-a dublat, de la 388.000 în ianuarie 2006 la 861.586 în martie 2011.
Când România şi Bulgaria au aderat la UE, cei 15 membri veterani ai Uniunii au impus restricţii pe piaţele interne de muncă. Spania a fost printre primele care le-au eliminat, în 2009, în timp ce alte zece state (Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda şi Marea Britanie) le menţin până în 2013. Tratatul de aderare a acestor ţări permite reintroducerea restricţiilor, între 2009 şi 2010 dacă sunt justificate de probleme serioase, spune un purtător de cuvânt comunitar potrivit căruia, dacă Germania sau Austria menţin aceste restricţii, Spania este cu atât mai îndreptăţită să le reintroducă.
Uşurinţa românilor de a învăţa spaniolă, având în vedere că cele două limbi sunt înrudite cu latina, i-a făcut să se avânte spre acest ‘Eldorado’ al economiei spaniole, unde în ultimii ani, până la declanşarea crizei, se creau majoritatea locurilor de muncă din UE în sectoare precum construcţiile avide de mână de lucru, care au dus la ridicarea de construcţii în Spania mai mult decât în Germania, Franţa şi Marea Britanie la un loc.
Dar ‘miracolul spaniol’ s-a transformat în coşmar şi Spania s-a văzut obligată să reintroducă permisele de muncă la 22 iulie, care vor afecta toate sectoarele şi toate regiunile până la 31 decembrie 2012. Dar, aşa cum a anunţat executivul socialist, acestea nu vor fi aplicate tuturor muncitorilor români rezidenţi în Spania, indiferent dacă au sau nu un loc de muncă, sau dacă sunt înscrişi la birourile forţelor de muncă, şi nici rudelor lor.
Pe de altă parte, Comisia va veghea în acest timp la evoluţia pieţei muncii, cu posibilitatea de a elimina permisele de muncă, dacă ‘se dovedeşte că sunt mai restrictive decât obiectivul propus, mai ales în privinţa activităţilor care necesită o diplomă universitară sau o pregătire echivalentă’. Pentru aceasta, Spania va trebui să faciliteze în fiecare trimestru date privind ocuparea locurilor se muncă în sectoarele de activitate. Primul din aceste rapoarte va trebui să fie prezentat înainte de 31 decembrie anul acesta.