Comisia Europeană a anunțat intenția de a propune interzicerea utilizării substanțelor perfluoroalchilice și polifluoroalchilice (PFAS), denumite și „chimicale veșnice”, în produsele de consum.
Măsura este menită să protejeze sănătatea umană și mediul, având în vedere persistenta acestor substanțe în natură și riscurile asociate cu expunerea la ele. Totodată, se vor face excepții pentru anumite utilizări industriale esențiale.
PFAS, „chimicale veșnice” în produsele de consum
Comisia Europeană va propune interzicerea utilizării PFAS în produsele de consum, a declarat Jessika Roswall, comisarul pentru mediu al Uniunii Europene.
Aceste substanțe chimice sunt denumite „chimicale veșnice” din cauza capacității lor de a nu se descompune în mediul înconjurător.
Chimicalele eterne se acumulează în ecosisteme, apă potabilă și chiar în corpul uman. Substanțele sunt utilizate în numeroase produse, de la cosmetice și tigăi antiaderente, până la aeronave și turbine eoliene, datorită rezistenței lor la temperaturi extreme și coroziune.
Totuși, propunerea de interzicere va include anumite excepții pentru utilizări industriale esențiale, cum ar fi inhalatoarele pentru astm și semiconductoarele folosite în tehnologii verzi. Astfel, utilizările critice ale acestor substanțe vor fi analizate cu atenție înainte de a se adopta o decizie finală.
Sprijin european pentru interzicerea PFAS
Mai multe țări europene, printre care Danemarca, Germania, Olanda, Norvegia și Suedia, au susținut încă din urmă cu doi ani necesitatea unei interdicții extinse a PFAS.
Cu toate acestea, o propunere finală nu se va concretiza decât anul viitor, în urma evaluării utilizărilor esențiale ale acestor substanțe și a modului de gestionare a eliminării lor.
De asemenea, PFAS au fost asociate cu mai multe probleme de sănătate, printre care afecțiuni hepatice, cancer testicular și greutate scăzută la naștere.
Aceste riscuri pentru sănătate au dus la procese importante în Statele Unite, iar avocații europeni avertizează că firmele ar putea înfrunta un val similar de litigii din cauza contaminării mediului.
Impactul pe termen lung al PFAS asupra mediului și sănătății
Substanțele PFAS, care fac parte dintr-un grup mai mare de compuși chimici utilizați încă din anii 1950, au multiple aplicabilități.
Acestea sunt folosite în producția de covoare și textile rezistente la murdărie, protejând echipamentele industriale de coroziune și deteriorarea termică.
Totodată, PFAS sunt prezente în motoarele cu reacție, dispozitivele medicale, sistemele de refrigerare și în industria construcțiilor.
Unul dintre cele mai grave aspecte ale PFAS este faptul că acestea nu dispar aproape niciodată din mediu. De fapt, ele pot necesita sute sau chiar mii de ani pentru a se degrada. Aceste substanțe pot ajunge în sol sau apă, iar odată ce sunt acolo, pot rămâne timp de secole.
PFAS au o capacitate de deplasare ridicată, ceea ce înseamnă că expunerea la ele nu depinde doar de proximitatea față de o fabrică de produse chimice sau o groapă de gunoi. Substanțele pot ajunge în orice zonă și se pot acumula treptat în țesuturile ființelor vii, inclusiv ale oamenilor.
Riscurile PFAS asupra sănătății umane
Există o preocupare semnificativă cu privire la impactul PFAS asupra sănătății umane. Diverse studii au arătat că aceste substanțe chimice pot provoca creșterea nivelului de colesterol, scăderea imunității și dezvoltarea unor tipuri de cancer.
Chiar și așa, se știe că există mii de variante ale PFAS, iar toxicitatea multora dintre ele nu este complet cunoscută. În timp ce unele au fost bine studiate și au fost dovedite a fi periculoase, altele nu au fost încă suficient cercetate pentru a înțelege riscurile lor pe termen lung.