În contextul restricţiilor impuse de Rusia pentru produsele agricole venite din UE, Executivul comunitar deblochează aproximativ 125 de milioane de euro pentru a-i susţine pe producătorii europeni de fructe şi legume perisabile, transmite AFP.
Produsele vizate de această măsură sunt tomatele, morcovii, ardeii, varza albă, conopida, castraveţii, ciupercile, merele, perele, fructele roşii, strugurii de masă şi kiwi, se precizează într-un comunicat al Comisiei Europene.
“Toţi cultivatorii de aceste produse afectate, indiferent dacă fac sau nu parte dintr-o organizaţie a producătorilor, vor fi eligibili să profite de aceste măsuri de sprijin”, a declarat Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură.
“Bugetul prevăzut este de aproximativ 125 de milioane de euro. Ideea este să reducem cantităţile puse pe piaţă pentru ca preţul să nu scadă până la un nivel de criză”, a precizat Roger Waite, purtătorul de cuvânt al lui Dacian Cioloş.
Odată formalizate, în următoarele săptămâni, măsurile se vor aplica într-o manieră retroactivă de la 18 august şi vor rămâne în vigoare până la sfârşitul luni noiembrie. Potrivit unei surse europene, principalii furnizori europeni de fructe şi legume perisabile pentru Rusia şi totodată principalii beneficiari ai acestui sprijin sunt Polonia, Lituania, Belgia şi Olanda.
Roger Waite a mai spus că o reuniune extraordinară a miniştrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene este prevăzută pentru data de 5 septembrie la Bruxelles, pentru a evalua efectele embargoului rus asupra produselor agroalimentare pentru companiile europene afectate.
Direcţia Generală pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene a prezentat săptămâna trecută un raport preliminar privind efectele embargoului rus, ce cuprinde o analiză a fluxurilor comerciale afectate şi situaţia actuală a pieţei diferitelor produse.
La începutul acestei luni preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia. Embargoul nu include însă produsele şi alimentele pentru copii.
La începutul săptămânii trecute, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, a declarat, pentru Agerpres, că România a transmis oficial Comisiei Europene situaţia din sectorul de legume şi fructe, în urma embargoului impus de Federaţia Rusă pentru produsele alimentare din Uniunea Europeană.
Aurel Tănase, directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume-Fructe din România, a declarat recent că producătorii de legume şi fructe se află în imposibilitatea de a mai valorifica producţia anului 2014 din cauza invaziei de legume-fructe destinate iniţial pieţei ruseşti şi care, în urma embargoului impus de Federaţia Rusă ţărilor membre Comunităţii Europene, au luat calea pieţei româneşti blocând astfel comerţul intern şi intracomunitar pentru operatorii români.
Potrivit sursei citate, zeci de tiruri sunt întoarse din Federaţia Rusă spre ţările UE, iar o parte vor lua calea pieţei de desfacere din România.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent că România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA şi Uniunea Europeană (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro în 2013.