În Italia, „acoperirea extinsă a schemelor de integrare a salariilor și interzicerea concedierilor până anul viitor este posibil să prevină pierderea mare a ocupării de locuri de muncă în 2020. Muncitorii temporari au suportat greutatea majoră a ajustării pieței muncii până acum, dar este posibil ca angajații pe termen nedeterminat să nu fie afectați odată ce măsurile de urgență vor lua sfârșit”, mai scrie Comisia UE. Rata șomajului va crește, așadar, la 11,6% anul viitor, „cu majoritatea locurilor de muncă pierdute în sectorul serviciilor”.

După o creștere puternică în 2020, deficitul și datoriile vor încetini în 2021 și 2022″, scrie Comisia UE în previziunile economice, care arată că deficitul italian crește la 10,8% în 2020 și scade la 7,8% în 2021. Pentru UE, răspunsul la criză, cu sprijinirea întreprinderilor și a muncitorilor, a avut un impact de 5,5% pe frontul cheltuielilor. În schimb, datoria va crește „brusc” de la 134,7% în 2019 la 159,6% în 2020, „înainte de a scădea lent spre 159% în 2022 datorită creșterii PIB-ului”. Bruxelles-ul adaugă, de asemenea, că „măsurile de lichiditate pentru companii, inclusiv garanțiile statului, implică unele riscuri asupra previziunilor datoriei”.

„În ultimele săptămâni ne confruntăm cu reapariția pandemiei și au fost adoptate noi măsuri de izolare. 

„Nu cred că astăzi există vreo îngrijorare cu privire la sustenabilitatea datoriilor, este nevoie ca pe termen mediu datoria să fie pusă pe o cale a sustenabilității și cred că îngrijorarea este pe deplin împărtășită de guvernul italian”, a declarat comisarul pentru Economie, care a răspuns la o întrebare a jurnaliștilor în timpul prezentării previziunilor economice, anunță ansa.it.