UE vrea să renunțe la plafonarea prețului gazelor la sfârșitul lunii

Uniunea Europeană (UE) a decis să renunțe la plafonarea prețului gazelor. Plafonul urmează să expire la sfârșitul acestei luni, așa cum era planificat. Diplomații UE au confirmat pentru agenția de presă Reuters că Comisia Europeană (CE) le-a spus statelor membre că nu va prelungi acest plafon.

Un purtător de cuvânt al CE a spus că măsurile adoptate în 2022 au fost gândite pentru o perioadă limitată și într-un context specific, fără a comenta suplimentar.

„Întregul pachet adoptat în 2022 a fost într-un anumit context şi a fost propus pentru o perioadă de timp limitată”, a spus oficialul european, săptămâna trecută.

La începutul lunii, ministrul Energiei din Italia, Gilberto Pichetto Fratin, spunea că UE ar trebui să prelungească măsura de plafonare a prețului gazelor naturale și să stabilească o limită de 60 de euro pe MWh pentru a preveni o creștere bruscă a prețurilor la energie.

ministrul Energiei din Italia, Gilberto Pichetto Fratin
Gilberto Pichetto Fratin (SURSA FOTO: captură de ecran YouTube)

Bruxelles a introdus limita de preț pentru gaze naturale în decembrie 2022, după ce prețurile energiei au crescut mult din cauza reducerii livrărilor de gaze rusești, ca urmare a războiului din Ucraina. Totuși, această măsură trebuia să se aplice doar dacă prețul gazelor din Europa depășea 180 de euro pe MWh, un nivel care nu a mai fost atins din primele zile ale războiului din Ucraina, așa că nu a fost folosită niciodată.

Guvernul Ciolacu va proteja consumatorii vulnerabili

În ciuda acestui fapt, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, săptămâna trecută, că, în cazul unei creșteri a prețurilor, Executivul este pregătit să intervină pentru a sprijini consumatorii vulnerabili. Ei vor beneficia de protecția statului român, indiferent de forma finală a schemei de sprijin. Mecanismele pieței permit consumatorilor să schimbe furnizorii, inclusiv de mai multe ori pe an, fără constrângeri, ceea ce obligă companiile să fie competitive în ofertele lor pentru a-și păstra clienții.

România, la fel ca alte state membre ale Uniunii Europene (UE), are datoria să protejeze consumatorii vulnerabili, a dat el asigurări. Totuși, oficialul român a recunoscut că actualul sistem de subvenții ar putea fi îmbunătățit pentru a direcționa mai bine sprijinul către cei care au cu adevărat nevoie.

De la 1 aprilie 2025, odată cu posibila renunțare a Guvernului Ciolacu la plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze, piața energetică va fi marcată de o competiție între furnizori, care ar putea duce chiar la scăderea prețurilor.

„O companie trebuie să se uite și la ce fac concurenții, dacă vrea să își păstreze clienți în portofoliu. Pentru că dacă vine cu o ofertă prea mare, categoric clienții respectivei companii vor alege un competitor. Contractele nu sunt fixe, adică în sensul că nu ești prizonierul unui contract, poți să-ți schimbi furnizorul oricând, și chiar de mai multe ori pe an. Nu este absolut nicio problemă.

Sunt ferm convins că acei consumatori vulnerabili, cu venituri mici, cei pentru care plata acestor facturi reprezintă o povară în bugetul familiei, cei care după plata facturilor ar coborî sub pragul de sărăcie, aceștia vor fi protejați de Guvernul României, indiferent de cum va arăta schema.

Asta face orice stat membru al Uniunii Europene. Toți își protejează consumatorii vulnerabili. România a ales să protejeze pe bază de consum, și atunci, sigur că, dacă ești un multimilionar și ai 10 apartamente goale în cartiere de lux din București, beneficiezi de subvenție.

Ceea ce, principial, poate nu este tocmai în regulă, pentru că ar trebui să direcționăm mai bine sprijinul către cei vulnerabili. Trebuie să ne gândim, într-adevăr, și la această categorie. Poate nu este sub 100 de KWh pe lună, poate nu este nici peste 300 KWh pe lună”, a anunțat el, vineri seară, în cadrul unei intervenții TV.

Sebastian Burduja
Sebastian Burduja (SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja)