UE este alături de Kiev, în caz de atac. Moscova cere respectarea acordurilor de la Minsk
„În primul rând, UE trebuie să lucreze pentru a evita criza”, a adăugat el, „Ne folosim capacitatea diplomatică pentru a face Rusia să înțeleagă că ar fi o încălcare gravă a dreptului internațional.”
„Am vorbit și cu colegul meu Lavrov, la Stockholm, și el neagă orice fel de activitate beligerantă”, a spus Borrell. „Ucraina este cu siguranță un partener, un aliat. Așa că vom fi alături de ea”, a asigurat Borrell”, în rest, Statele Unite au spus foarte clar că orice fel de atac rusesc nu va rămâne fără consecințe. Săptămâna viitoare, la Bruxelles, vom avea o întâlnire cu țările din Parteneriatului Estic, ocazie cu care vom sublinia sprijinul nostru puternic pentru Ucraina. Cuvintele mele nu trebuie interpretate greșit. Lucrăm pentru a evita criza, dar, în toate eventualitățile, UE va fi fermă în spatele Ucrainei”.
Moscova: „Nu amenințăm pe nimeni, Kievul trebuie să respecte acordurile”
Rusia a reiterat că nu are intenția de a invada Ucraina și a îndemnat Statele Unite să facă presiuni asupra Kievului pentru a respecta acordurile de la Minsk. „Rusia nu reprezintă o amenințare pentru nicio țară”, se arată într-o declarație publicată pe Facebook de ambasada Rusiei la Washington, „desfășurarea trupelor ruse pe teritoriul național este dreptul nostru suveran și nu e treaba nimănui. În schimb NATO și statele sale membre își mută cu nesăbuință forțele și infrastructura militară către granițele ruse”.
CNN, Rusia desfășoară 175.000 de soldați la graniță
Rusia ar putea începe o ofensivă militară în Ucraina în câteva luni, deoarece a dislocat până la 175.000 de militari de-a lungul graniței, afirmă site-ul CNN, citând noi date furnizate de serviciile de informații americane, conform rainews.it
O escaladare surprinzătoare, despre care președintele Joe Biden a avertizat că ar putea duce la consecințe grave. Ultimele evoluții apar după luni de creștere constantă a trupelor dislocate de-a lungul graniței dintre Rusia și Ucraina, fapt care i-a alarmat pe oficialii americani și occidentali și a provocat conversații tensionate între diplomații americani și omologii lor.
CNN a raportat vineri că forțele ruse detaşate de-a lungul graniței cu Ucraina pot efectua o invazie rapidă și imediată, inclusiv construirea de linii de aprovizionare, cum ar fi unități medicale și de combustibil, care, în cazul în care Moscova ar alege să invadeze, ar putea susține un conflict prelungit. Moscova a răspuns prompt, respingând scenariile „imaginative” ale presei.
„Anul trecut, estimările isterice ale autorităților americane privind presupusele pregătiri pentru invazia rusă în Ucraina s-au dovedit a fi greșite”.