UE este alături de Polonia în privința migranților de la frontiera cu Belarus
Criza s-a amplificat miercuri, când liderii Uniunii Europene au trecut peste disputele cu Polonia, exprimându-și solidaritatea față de eforturile acestei țări de a-i ține pe migranți la distanță. Polonia a mobilizat mii de soldați în jurul unui gard de sârmă ghimpată care marchează frontiera cu Belarus, iar Lituania a declarat stare de urgență, conform nytimes.com
Migranții, mai ales din Orientul Mijlociu, s-au refugiat în Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, dar nu vor să rămână acolo. Ei speră să poată trece frontiera în Polonia sau în Lituania, două state membre ale UE, sperând totodată să primească azil în cadrul organizației sau pur și simplu să se stabilească acolo.
În opinia oficialilor occidentali, numărul crescând de oameni adunați la frontiere este orchestrat de Aleksandr G. Lukașenko, președintele-dictator din Belarus. Ei afirmă că președintele a mărit numărul persoanelor care vin să se refugieze în țara sa, după care i-a orientat spre vest, spre Uniunea Europeană.
Președintele Consiliului European s-a declarat alături de premierul Poloniei
Miercuri, președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat alături de premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, condamnând ceea ce, în opinia ambilor lideri, ar însemna o tentativă orchestrată de a folosi ca arme niște ființe umane.
„Polonia se confruntă cu o criză gravă, pe care noi o vom trata cu seriozitate, iar demersul trebuie să se bucure de solidaritatea și de unitatea întregii Uniuni Europene”, a spus Michel cu ocazia unei conferințe de presă de la Varșovia. “Este un atac mascat, un atac brutal, un atac violent și un atac rușinos”. Anul trecut, UE a impus sancțiuni după ce Lukașenko a fost reales în urma unui vot care, în opinia observatorilor, a fost fraudulos, el înăbușind protestele cu brutalitate și trimițând la închisoare mulți dintre opozanții săi. Unii adversari importanți, care au preferat să părăsească țara decât să intre la închisoare, și-au găsit adăpost în Polonia și în Lituania.
Liderii UE afirmă că, acum, el ripostează.
Luni, principalii diplomați ai UE ar urma să aprobe noi sancțiuni împotriva Republicii Belarus. Michel a pomenit totodată posibilitatea impunerii unor sancțiuni asupra curselor aeriene care transportă călători la Minsk, capitala Republicii Belarus.
Contrazicând declarațiile anterioare ale unor oficiali din UE, Michel a mai spus că organizația se va gândi și la finanțarea unui zid la frontieră. Polonia a acuzat Rusia că regizează fluxul migranților – o acuzație pe care oficialii ruși o resping.