UE este pregătită să renunțe la gazele naturale din Rusia

Uniunea Europeană (UE) este pregătită să renunțe la gazele naturale din Rusia. Acordul de tranzit prin conductele din Ucraina va expira la sfârșitul anului. De anul viitor, blocul comunitar nu va mai avea nevoie să fie alimentată energetic de către Rusia. Extinderea valabilităţii acordului ruso-ucrainean pentru transportul de gaze naturale către UE nu va fi necesară din 2025. Bruxelles speră că statele membre, care aveau contracte pe termen lung cu Rusia, își vor găsi alţi furnizori.

„Uniunea Europeană este pregătită să renunțe la importurile de gaz rusesc livrate prin conductele din Ucraina, după ce acordul dintre Kiev şi Moscova va expira pe 31 decembrie”, a spus Comisarul European pentru Energie, Kadri Simson.

Kadri Simson
Kadri Simson (SURSA FOTO: LinkedIn)

România a depășit pragul 3 miliarde de metri cubi de gaze depozitate

În această săptămână, România a depășit 3 miliarde de metri cubi de gaze stocate, ajungând la 94,3% din capacitatea maximă de depozitare. Aceasta este cu 186 de milioane de metri cubi mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. În prezent, țara noastră stochează zilnic între 100 și 110 GWh de gaze, iar dacă menține acest ritm, depozitele vor fi pline în mai puțin de 20 de zile.

Consumul de gaze în România a fost foarte scăzut, fiind de 125-130 GWh pe zi în timpul săptămânii și de 105-110 GWh pe zi în weekend. În același timp, producția zilnică este de aproximativ 250 GWh. Scăderea consumului a fost influențată atât de diminuarea cererii casnice în perioada verii, cât și de închiderea combinatului Azomureș, cel mai mare consumator de gaze din țară, pe 1 august.

Azomureș fusese redeschis la jumătate din capacitate la sfârșitul lunii iunie, ceea ce a crescut consumul intern cu un milion de metri cubi pe zi, adică peste 10,5 GWh pe zi. Inițial, combinatul a fost închis la începutul lunii decembrie din cauza prețurilor mari la gaze.

După ce depozitele vor fi pline și în lipsa unei creșteri semnificative a consumului intern, care este puțin probabilă, producătorii români vor trebui fie să mărească exporturile, fie să închidă temporar zăcămintele pentru lucrări de întreținere.